Home Vijesti Uskoro završava ljetno računanje vremena, evo kada pomičemo kazaljke na satu

Uskoro završava ljetno računanje vremena, evo kada pomičemo kazaljke na satu

Po hrvatskom Zakonu o računanju vremena izmjene ćemo raditi barem do kraja 2026. godine

PODIJELITE

Iako se možda čini nestvarno da je ljeto već toliko iza nas, najbolji dokaz tomu je da uskoro završava ljetno računanje vremena. Ove godine će se ljetno računanje vremena završiti u nedjelju, 30. listopada i to u noći u 3 sata.

Premda naši pametni telefoni i računala već sami mijenjaju sat kada dođe do promjene računanja vremena, na onim satovima koji to ne rade automatski kazaljke ćemo trebati vratiti jedan sat unatrag u noći između subote i nedjelje.

Iako je bilo govora o tome da će se ukidati izmjene u računanju vremena, to je i dalje ostalo na tri godine staroj priči. Konkretno, da bi se na razini EU promijenila ta praksa, korake treba pokrenuti Europska komisija. Međutim sada se računanje vremena određuje prema direktivi iz 2001. godine, za što su se založili i zastupnici iz Hrvatske.

U hrvatskom Zakonu o računanju vremena objašnjenja i periodi promjene postoje sve do kraja ljetnog vremena 2026. godine.

Ideja o ljetnom računanju vremena 1784. godine je pala na pamet izumitelju, znanstveniku, a kasnije i predsjedniku SAD-a Benjaminu Franklinu. Svojim prijedlogom navodno se samo šalio. U Njemačkoj je ljetno vrijeme uvedeno za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916., kako bi se duljim korištenjem dnevne svjetlosti uštedjela energija koja se trošila na proizvodnju u ratnoj industriji.