Home Izdvojeno Uskoro počinje cijepljenje protiv gripe, evo za koje građane je besplatno

Uskoro počinje cijepljenje protiv gripe, evo za koje građane je besplatno

Osobe starije od 12 godina cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe mogu primiti istovremeno

PODIJELITE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako počinje sezona cijepljenja protiv gripe. Ove godine naručeno je četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe. Kao i godina do sada ono će biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Nabavljeno je 600 tisuća doza cjepiva, od koji je 515.000 doza već stiglo u Hrvatsku, te je započeta njihova distribucija u županijske zavode za javno zdravstvo.

Cijepljenje počinje za desetak dana

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 17. listopada 2022. uz napomenu da će neki županijski zavodi stići distribuirati cjepivo u ambulante već tijekom sljedećeg tjedna pa će moći početi cijepiti i krajem tjedna (od 12. do 14. listopada).

“Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.”, pozivaju iz HZJZ-a.

Termini se dogovaraju telefonskim putem, a najbolje je prije cijepljenja zatražiti informacije obiteljskog liječnika.Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno. Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno. Moguće će biti i cijepljenje u nekim ljekarnama, a za to mole da se obratite telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
  • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
    odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
    u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • zdravstveni radnici
  • trudnice