Home Vijesti Usijana Gorica: Slijede dva pakleno vruća dana, donosimo savjete stručnjaka

Usijana Gorica: Slijede dva pakleno vruća dana, donosimo savjete stručnjaka

PODIJELITE

Nakon nesnosnih vrućina, krajem srpnja uspjeli smo se izvući iz toplinskog vala koji je po Gorici, Turopolju i cijeloj Hrvatskoj žario, a ponegdje doslovce i palio. Iza nas nisu niti dva tjedna prosječno izdržljivog ljetnog vremena, a već nam stižu nove iznimno visoke temperature  i upozorenja prognostičara na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala.

Velikogoričko i zagrebačko područje za sutra, u subotu, te u nedjelju označeno je crvenom bojom. Opasnost prijeti zbog kombinacije visokih temperatura i visoke vlažnosti zraka. Temperature koje su za toplija klimatska područja normalne i uobičajene, u hladnijem području mogu predstavljati  toplinski val ako su izvan uobičajenog vremenskog obrasca tog područja. Temperature u hladu od minimalno 35 stupnjeva za područje Turopolja nisu uobičajene, a vladat će iduća dva dana.  Donosimo vam stoga najvažnije preporuke stručnjaka, koje se najviše odnose na starije osobe, kronične bolesnike i djecu.

RASHLADITE PROSTOR

– Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.

– Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

– Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

– Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

– Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

– Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35°C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

KLONITE SE VRUĆINE

– Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.

– Ako Vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru(npr. javna zgrada koja je hlađena).

– Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

– Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati.

– Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

– Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

– Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

PIJTE DOVOLJNO TEKUĆINE

– Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti;

– Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.

– Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

– Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.

– Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.

– Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

OPASNOST OD TOPLINSKOG VALA ZA HRVATSKU

Petak
07.08.2015.
Subota
08.08.2015.
Nedjelja
09.08.2015.
Ponedjeljak
10.08.2015.
Utorak
11.08.2015.
Osijek
Zagreb
Karlovac
Gospić
Knin
Rijeka
Split
Dubrovnik

 

nema opasnosti umjerena opasnost velika opasnost vrlo velika opasnost

Izvor: DHMZ