Home Gospodarstvo Urušava se domaći mljekarski sektor, europski proizvođači zasuli Bruxelles mlijekom u prahu

Urušava se domaći mljekarski sektor, europski proizvođači zasuli Bruxelles mlijekom u prahu

PODIJELITE

Prošli je tjedan Hrvatska poljoprivredna agencija izišla u javnost sa zabrinjavajućih podacima iz sektora mljekarstva (.pdf). Prošle je godine isporučeno 489,6 milijuna kilograma, odnosno 4,6% manje kilograma nego u 2015, kada je proizvedeno 513,4 milijuna. Godine 2014. proizvedeno je 522,6 milijuna kilograma svježega sirovog mlijeka. Nakon ukidanja kvota na farmama EU i ruskog embarga, na slaba i nezaštićena su tržišta, kakvo je i hrvatsko, krenule tri milijarde litara europskoga mlijeka. Mljekarski sektor se stao urušavati. U 2013. prosjek broja isporučitelja mlijeka bio je 11 018, a u studenome prošle godine bilo ih je samo 6 811. Podsjećamo, jedan litar mlijeka ima masu otprilike 1,032 kilograma. Ministar poljoprivrede Tolušić u studenom je još prošle godine najavio donošenje pravilnika o kakvoći mlijeka. Prema informacijama dostupnima javnosti, izrada pravilnika je pri kraju.

Izvor: HPA
Izvor: HPA
Izvor: HPA
Izvor: HPA

Opći podatci HPA-e pokazuju da se u Zagrebačkoj županiji na 3 666 gospodarstava uzgaja 43 268 grla goveda svih kategorija. Samo je broj krava u odnosu na prosinac 2016. pao za dvjesto grla. Broj ovaca i koza u mjesec je dana pao za čak 1 622 grla.

Uputili smo Agenciji upit o stanju u Gorici i okolnim nam općinama i dobili smo podatke za stanje na dan 31. prosinca 2016. Na području Grada Velike Gorice na 195 većih ili manjih farmi/domaćinstava živi 3 185 grla goveda. Od toga je mliječnih pasmina junadi, teladi i krava 2 705 grla, mesnih 408, a ostatak otpada na kombinirane pasmine. U 2016. je godini 17 isporučitelja proizvelo 464 112 kilograma kravljega mlijeka. Ovaca je 821, koza 201 grlo. Isporučitelja su ovčjega mlijeka samo tri, a isporučili su 27 633 kilograma ovčjega mlijeka.

Izvor: HPA
Izvor: HPA

Usporedbe radi, u Općini Kravarsko zabilježeno je ukupno samo 205 grla goveda, u Općini Orle 563, a u Pokupskom 776 jedinki. U odnosu na broj grla, Općina Orle ima najbolje brojke. Osamnaest isporučitelja proizvelo je 347 682 litra kravljega. Jedini isporučitelj kozjega mlijeka proizveo je u 2016. čak 96 703 litra.  Jedini isporučitelj iz Kravarskoga proizveo je 22 861 kilogram ovčjega mlijeka. Ukupna statistika donosi broj nešto veći od 900 tisuća kilograma proizvedenoga kravljega mlijeka, 100 tisuća kozjeg i 50 tisuća ovčjega u 2016. godini na području Grada Velike Gorice i triju okolnih općina.

Izvor: HPA
Izvor: HPA

Turopoljsko mljekarstvo kap je u moru hrvatske opadajuće proizvodnje. Jedan od domaćih mljekara, koji je htio ostati neimenovan, rekao nam je da je proteklih godina mlijeko prodavao po nikad nižoj cijeni. Otkad je Tolušić došao na čelo Ministarstva, kaže, upućene su pozitivne poruke proizvođačima i postoje naznake da će cijene mlijeka rasti. Njegovo je mlijeko, pohvalio se, jako dobro prihvaćeno i nema problema s prodajom i distribucijom.

– U visini iznosa potpore od 150 kuna po osjemenjenoj kravi ili junici ne uključujući pregone, Grad Velika Gorica u 2016. je godini financijski potpomogao 240 takvih osjemenjivanja – rekao nam je Marko Kos, v.d. pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice.

U znak prosvjeda europski su proizvođači mlijeka jučer zasuli zgradu EU u Bruxellesu mlijekom u prahu. Odluke Europske unije pokazale su se štetnima ne samo za domaće proizvođače, nego i za cjelokupnu europsku proizvodnju. Akcije ministra Tolušića pokazuju ozbiljnu namjeru da se domaćoj proizvodnji pomogne. Izborio se je za veći proračun, proces dodjele sredstava učinio transparentnijim, povukao je konkretne poteze po pitanju raspodjele državnoga zemljišta. Sve, međutim, ne može iznijeti jedan čovjek. Da bi njegov projekt uspio, trebaju se promijeniti i politički mentalitet na višim razinama odlučivanja i navike potrošača.