Home Izdvojeno Umjetnost slame bačkih Hrvatica: Slamarke iz Tavankuta održale radionice u srcu Turopolja

Umjetnost slame bačkih Hrvatica: Slamarke iz Tavankuta održale radionice u srcu Turopolja

PODIJELITE
Foto: Društvo žena Velika Mlaka

Bunjevačke Hrvatice predstavile su u Turopolju važan dio tradicije bunjevačkih Hrvata i hrvatske zajednice u Vojvodini – stvaralaštvo u tehnici slame. Radionice su održale slamarke Marija Rukavina Prčić, Marija Dulić i Katarina Skenderović iz Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu koja djeluje u sklopu HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta u Vojvodini.

Radionice su ostvarene u suradnji sa Sekcijom veza i tkanja pri KUD-u „Čiče“ Novo Čiče na čelu s Goranom Postićem i članicama Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka.

Od zrna pšenice do rukotvorine

Prva uvodna radionica održana je u petak 13. listopada u Etnocentru Novo Čiče. Najprije je sve prisutne pozdravio predsjednik KUD-a „Čiče“ iz Novog Čiča Stipo Duvnjak, domaćin i partner u projektu koji je iniciralo Društvo žena Velika Mlaka.

Nakon njega obratila se predsjednica Društva žena Velika Mlaka Ivana Andrić Penava pri čemu je pozdravila želju kreativnih i marljivih žena iz Turopolja, koje cijene ručni rad, da se upoznaju s tradicionalnim načinom pletenja slame, koji je zahtjevan, ali poseban i nesvakidašnje lijep.

Kratko uvodno predavanje o slamarkama, o posebnostima slamarske tehnike te fazama pripreme slame za izradu ukrasa održala je Marija Rukavina Prčić.

„Za potrebe izrade rukotvorina od slame koristimo starinski soj pšenice čije su sjeme godinama čuvale generacije Tavankućana te ga zahvaljujući njima imamo danas“, objasnila je Prčić Rukavina. Naglasila da za izradu rukotvorina koriste isključivo prirodni materijal pa tako različitost boja postižu koristeći se uz slamu pšenice i slamom raži, zoba, ječma.

Polaznici radionice imali su mnogo pitanja, a praktičnom radu su pristupili s posebnim zanimanjem te su do kraja večeri napravili i svoje prve radove od slame.

Rukotvorine kao unikati

Kreativno druženje sa slamarkama nastavilo se u subotu u okviru manifestacije Gastro Turopolja u Velikoj Gorici. Osim radionice, na koju se priključilo još novih polaznika, posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu sa slamarskim rukotvorinama. „Ovo su unikati kojima se ne može odrediti cijena“, čest je bio komentar posjetitelja koji su došli vidjeti izložbu.

Oduševljenje posjetitelja dijelile su i polaznice radionica. Doživjele su ga kao neponovljivo iskustvo. „Dok slamarke rade, izgleda sve tako jednostavno, ali kada krenete sami raditi shvatite se da to i nije tako. Doslovno razmišljate o svakom potezu kako što izrezati. Prava vježba koncentracije. Meni osobno sasvim drukčiji pristup ručnom radu, vrlo izazovno, a prelijepo“, oduševljeno je rekla članica Društva žena Velika Mlaka Marija Janjac.

„Za mene je dolazak na radionice jedno jako kreativno i lijepo iskustvo. Spoj ugodnog druženja i učenja. Veselim se novim radionicama“, rekla je Monika Adžaga, još jedna kreativna članica Društva žena.

„Ideja, cjelokupna organizacija, koncept radionica, način na koji su nas slamarke poučavale, što s umjetničke što s ljudske strane, bili su izvrsni. Mogućnosti rada sa slamom su velike. Bar četiri dana trebaju da bi se ta širina mogućnosti mogla obuhvatiti. Volim sve što se može raditi rukama i uvijek je lijepo naučiti nešto novo bez obzira je li riječ o rukotvorinama iz Hrvatske ili izvan nje. Suradnja s hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske uvijek je dobrodošla“, rekla je Vera Turković, polaznica Sekcije vezenja i tkanja pri KUD-u Čiče Novo Čiče.

Ovo je dojam Božice Šikić iz Mičevca: „Svatko tko je htio, imao je priliku naučiti osnove rada u slamarskoj tehnici. Slamarke kao učiteljice prenosile su svoje znanje na način primjeren početnicima. Njihova stručnost i bezgranično strpljenje za nas nevješte u ovome, najviše govore koliko tome pristupaju s ljubavlju i s kolikim žarom čuvaju od zaborava ovaj vrijedni dio svoje tradicije. Organizacija i koncepcija radionica bili su izvrsni – prvi dan smo naučili kako slamu koristiti na najjednostavniji način, a drugi dan smo bili spremni za izradu ukrasa u 3-D formatu. Zahvaljujem Društvu žena Velika Mlaka što nam je ovim susretima priredilo puno radosti i veselja. Naučili smo nešto novo, ali smo se lijepo podružili i odmaknuli od svakodnevnice. Nadam se novom susretu da bismo slamarkama pokazali koliko smo naučili.“