Home Vijesti UKLJUČI SE! Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

UKLJUČI SE! Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

PODIJELITE

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije započeo je s provedbom projekta „Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti” kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije.

Prva akcija u Gorici, u subotu, 7.10

U devet gradova Zagrebačke županije bit će organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Također, projekt obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala. Očekuje se da će projektom biti obuhvaćeno 65 tisuća osoba. Prva od devet planiranih kampanja, s preventivnim pregledima (kontrolom šećera u krvi, mjerenjem krvnoga tlaka i saturacije kisika u krvi), održat će se 7. listopada u Velikoj Gorici, na prostoru sajmišta.

Najvažnije je prevenitrati

KardioPRotect projekt sufinanciran je sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25% iz proračuna RH.

„Najvažnije je prevenirati!“, poručio je zamjenik župana Damir Tomljenović dodavši kako se prevencijom spašavaju životi, ali i štede sredstva za dugotrajna liječenja koja se mogu usmjeriti u daljnju prevenciju.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

„Naš cilj je osvijestiti ljude i približiti im probleme kardiovaskularnih bolesti“, zaključio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davorin Gajnik.