Home Izdvojeno Učenici ‘Kumičića’ danas će učiti o sigurnosti u prometu

Učenici ‘Kumičića’ danas će učiti o sigurnosti u prometu

PODIJELITE

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u 11 sati održat će se preventivna akcija ‘Program prometne kulture za najmlađe’ u organizaciji Jumicar-a Hrvatska, Crvenog križa Velika Gorica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velike Gorice.

Program Jumicar, nastao prije dva desetljeća u Finskoj, uspješno se već godinama provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu godinu, a kroz obuku je prošlo više od 20 tisuća učenika drugih i trećih razreda iz preko 140 osnovnih i područnih škola.

Program se sastoji od multimedijskog predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije. Po provedenoj obuci djeca dobivaju Jumicar vozačke dozvole.

Djeca tijekom programa obuke proći i kroz radionice DVD-a Velika Gorica i Crvenog križa Velike Gorice na kojima će učiti o opasnostima i rizicima nastanka požara i mjerama zaštite, kao i osnove prve pomoći.

Program je utemeljen na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe i pozitivno ocijenjen od strane prometne i školske struke, a najviše od učenika i roditelja.

– Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Zato im već u ranijoj školskoj dobi moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu i kolniku. Cilj nam je svake godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj, ako uz pomoć mjerodavnih ministarstava i zajednice, kao i društveno odgovornih tvrtki, Jumicar program postane dio redovitog školskog programa, vjerujemo da će uskoro biti dostupan svakom učeniku u cijeloj zemlji. – rekao je voditelj Jumicar programa Alan Alagić.