Home Gospodarstvo U Velikoj Gorici predstavljeni LAG-ovi, stanovnicima na raspolaganju 370 milijuna kuna

U Velikoj Gorici predstavljeni LAG-ovi, stanovnicima na raspolaganju 370 milijuna kuna

PODIJELITE

Na 7. sjednici Gradskog vijeća, krajem prošle godine je donesena odluka o pristupanju velikogoričkih naselja dvjema lokalnim akcijskim grupama, LAG-ovima ‘Zrinska gora – Turopolje’ i ‘Vallis Colapis’. LAG-ovi su važni jer kroz njih se za razvoj ruralnih područja mogu povući znatna europska sredstva. U Velikoj Gorici je održana prva radionica, kako bi stanovnici bili informirani o mogućnostima ulaganja u ruralna područja.

LAG1

PODIZANJE KVALITETE ŽIVOTA

Cilj je pomoći ljudima, udrugama, poduzećima da povećaju kvalitetu života u ruralnim područjima, kroz nabavku komunalne infrastrukture, opreme, mehanizacije, stoke i svega ostalog čime bi potaknuli provedbu strategija održivog razvoja. Za to je na raspolaganju čak 370 milijuna kuna. Vrijednost projekta na koji se građani mogu javiti kreće se od 5 tisuća pa sve do 5 milijuna eura.

– Potrebno je projekte planirati unaprijed, odnosno potrebnu dokumentaciju pripremiti puno ranije prije objave natječaja, kako bi natječaj dočekali spremni i jednostavno se na njega prijavili – kazao je Siniša Bukal, voditelj LAG-a Zrinska Gora – Turopolje.

LAG2

Osnivanje LAG-ova direktno je povezano s provedbom IPARD programa ruralnog razvoja, odnosno s kandidaturom na natječaje Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i LEADER metodologijom. Riječ je o inicijativi Europske Zajednice za provedbu ruralnog razvoja kroz lokalna partnerstva javnog i privatnog sektora.

ŠIRENJE NA VELIKOGORIČKO PODRUČJE

– LAG ‘Zrinska gora – Turopolje’ je dosad djelovao na području tri jedinice lokalne samouprave, Petrinja, Glina i Općina Lekenik, a krajem prošle godine proširili smo se na ruralno područje grada Velike Gorice, Siska, na Općine Martinska Ves, Orle i Donji Kukuruzari – objasnio je Bukal.

– LAG-ovi su prepoznati i na državnom nivou, u novom Zakonu o regionalnom razvoju oni su stavljeni kao nositelji razvoja jer pružaju jako puno mogućnosti za napredak ruralnog područja – dodao je predsjednik LAG-a Zrinska Gora – Turopolje, Božidar Antolec.

LAG predstavlja ruralno područje s više od 5.000 a manje od 150.000 stanovnika jednog ili više naselja, unutar dvije ili više jedinica lokalne samouprave.