Home Velikogoričani na djelu U Turopoljskom lugu izviđači će zasaditi dvije tisuće sadnica hrasta

U Turopoljskom lugu izviđači će zasaditi dvije tisuće sadnica hrasta

Edukativne i akcije pošumljavanja za učenike velikogoričkih osnovnih škola provode se u sklopu projekta „Prijatelj šume“, financiranog od strane Zagrebačke županije, a koji provodi Turopoljska udruga skauta „Tur“

PODIJELITE

U velikogoričkim osnovnim školama u tijeku je edukativni program za učenike o korisnosti šuma u ekosustavu, klimatskim promjenama i štetnim emisijama ugljičnog dioksida. Kroz ekološko edukativne programe djeca će tako ove jeseni u Turopoljskom lugu zasaditi dvije tisuće sadnica hrasta.

Edukativne i akcije pošumljavanja za učenike velikogoričkih osnovnih škola provode se u sklopu projekta „Prijatelj šume“, financiranog od strane Zagrebačke županije, a koji provodi Turopoljska udruga skauta „Tur“. Uz deset edukativnih radionica koje se ovih dana provode u osnovnim školama Šćitarjevo, Eugena Kumičića i Jurja Habdelića, edukaciju će tijekom studenog proći i učenici Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem.

Nakon edukacije izviđači će učenike povesti i na dvije akcije pošumljavanja u Turopoljskom lugu, sredinom studenog i početkom prosinca. U suradnji s Hrvatskim šumama pošumljavat će područja na kojima je šuma oštećena ili uništena uslijed klimatskih promjena.

Osim kroz projekt „Prijatelj šume“ velikogorički izviđači će svoj doprinos obnovi šumskog fonda u Turopoljskom lugu dati i kroz organizaciju akcije pošumljavanja za svoje članove, njihove roditelje i javnost kroz novi ekološki projekt u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i partnera, agencije HEARTH i Hrvatskih šuma, pod nazivom CO2mpensanting by planting, odnosno njegov edukativni program Šumoborci. Ovo je prvi hrvatski program za nadoknadu proizvedenih emisija ugljičnog dioksida sadnjom stabala. Cilj je pridonijeti ukupnom smanjenju emisija CO2 i borbi protiv razornog učinka klimatskih promjena.

Ove dvije aktivnosti u koje će biti uključeni učenici velikogoričkih osnovnih škola, a u obje i članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ rezultirat će sadnjom dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.

Edukacije su prvenstveno usmjerene na senzibilizaciju učenika o štetnim djelovanjima ugljičnog dioksida, klimatskih promjena, korisnosti šuma u ekosustavu te očuvanju zdravlja ljudi. Edukaciju provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta „Tur“, koji potom s učenicima pokazno sade nekoliko sadnica hrasta lužnjaka, kako bi zelenilom obogatili okoliš škola te pozitivno utjecali na neutralizaciju emisije CO2 u okruženju škola.

– Ovim putem zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji, Savezu izviđača Hrvatske, Hrvatskim šumama i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Velika Gorica na stručnoj i financijskoj potpori u provedbi aktivnosti – kazali su iz Udruge turopoljskih skauta ‘TUR’.