Home Gospodarstvo U tijeku radovi na odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava

U tijeku radovi na odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava

PODIJELITE

Polovicom sedmog mjeseca, kao što smo već pisali, započeli su radovi na sanaciji Odlagališta neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. Radovi su na zatvaranju IV. i V. kazete, čija je ukupna površina 10 000 metara četvornih.

Trenutno se u Mraclinskoj Dubravi radi standardni postupak kod sanacije aktivnih kazeta – izravnava se otpad koji se prikriva slojem zemlje, nepropusnom folijom, još zemlje i na kraju raslinjem. Za sada je oko 260 tisuća kubnih metara popunjeno otpadom. Do kraja 2018. godine bi se odlagalište trebalo zatvoriti kao odlagalište za komunalni otpad.

Sanacija-odlagališta-komunalnog-otpada-Mraclinska-Dubrava-01

Do sada je saniran stari dio odlagališta, izgrađene su nove kazete za sanitarno odlaganje otpada te sustavi aktivnog otplinjavanja sa spaljivanjem plinova na baklji i pročišćavanja otpadnih voda. Izrađene su i dvije nove kazete za sanitarno odlaganje 2012. i 2013. godine, a 2014. godine zatvorene su prve tri popunjene kazete novog dijela odlagališta.

Sanacija odlagališta trajat će do kraja rujna. Ukupna vrijednost radova je oko 2,4 milijuna kuna. 60 posto financija sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 40 posto Grad Velika Gorica.