Home Vijesti U Saboru o posljedicama potresa na velikogoričkom području

U Saboru o posljedicama potresa na velikogoričkom području

U Saboru se raspravlja o Vladinom prijedlogu da se proširi Zakon o obnovi od potresa

PODIJELITE

Ovih dana Sabor je nastavio s radom i na dnevnom redu našla se i rasprava o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. U raspravi je sudjelovao i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je u svoj raspravi skrenuo pozornost na velikogoričko područje.

“Puno manje spominje se Zagrebačka županija i moja Velika Gorica. Ona srećom nije imala ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je jako velika. Ovaj zakon je ključan u rješavanju našeg problema.”, izjavio je za Sabornicom.

U fokus je jučer i na aktualcu u utorak stavio i količinu šteta na našem području, školu i župnu crkvu u Dubrancu.

“Zbog brze intervencije Vlade prvih dana kada se pomoglo Zagrebačkoj županiji s 10 milijuna kuna, a s ovih dana 5 milijuna kuna, završavamo povratak naših sugrađana na njihove parcele u montažne kuće. Tim sredstvima lakše smo podnijeli to breme. Ovim Zakonom mi u potpunosti rješavamo probleme za 29 obitelji s područja grada koje su ostale bez svojih sigurnih kuća.”, dodao je.

Prema predloženim izmjenama, Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Izvor: 01Portal / Gorica.hr