Home Zanimljivosti U ovoj godini zabilježeno pogoršanje sigurnosti u cestovnom prometu

U ovoj godini zabilježeno pogoršanje sigurnosti u cestovnom prometu

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika, ove godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, navode iz policije.

Gotovo u svim prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

– Obzirom na veliki udio stradalih pješaka, ističemo da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci – neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, dok su najčešće greške pješaka – nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem na crveno svjetlo za pješake. – navode iz policije.

Gorica šetnja ljudi cesta (4)

Radi navedenog Policijska uprava zagrebačka u narednom će razdoblju poduzimati intenzivne mjere s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu koje će biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka.

Mole se svi sudionici u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, a posebno da prilagode brzinu vožnje osobinama i stanju ceste, gustoći prometa, nailasku na pješački prijelaz, da ne voze kada u organizmu imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, kao i drugih propisa čije kršenje uzrokuje prometne nesreće.