Home Izdvojeno U Mraclinu održano predavanje Željka Cvetnića o bolestima koje su mijenjale svijet

U Mraclinu održano predavanje Željka Cvetnića o bolestima koje su mijenjale svijet

Govorilo se i o slavnim znanstvenicima koji su, kao i današnji borci protiv koronavirusa u početku bili ismijavani

PODIJELITE
Foto: Vito Štuban

Krajem prošlog tjedna se u Mraclinu održalo predavanje akademika Željka Cvetnića s temom “Bolesti koje su mijenjale svijet”. Brojni Mraclinci i gosti mogli su mnogo čuti o desetak različitih bolesti poput kuge, kolere, gube, tuberkuloze, a govora je bilo i o aktualnim majmunskim boginjama.

Priča o svakoj bolesti bila je postavljena poput kriminalističke priče u kojoj se govori o masovnoj ubojici za kojeg se ne zna odakle je došao, kako napada niti kada će opet doći. Govorilo se i o slavnim znanstvenicima koji su, kao i današnji borci protiv koronavirusa u početku bili ismijavani. Sve te teme dio su i Cvetnićeve istoimene knjige koja je predstavljena 2019. godine.

Foto: Vito Štuban

Predavanje je organizirao gorički Zavod za znanstveno umjetnički rad HAZU, priredbu je moderirala upraviteljica Zavoda Katja Matković Mikulčić, a otvorila i zatvorila ženska vokalna skupina Dučeca. Nakon predavanja nazočni su se družili u Društvenom domu uz turopoljski domjenak koji su u suradnji sa Zavodom priredile članice Ženskog društva “Anđela Lovreković”.

Izvor: Mraclin.hr, Foto: Vito Štuban