Home Kultura U Goricu stiže međunarodno priznati saksofonist

U Goricu stiže međunarodno priznati saksofonist

PODIJELITE

Dok mi spavamo, u Umjetničkoj školi Franje Lučića uvijek nešto kuhaju. U Veliku Goricu ovaj put dovode jednoga od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih saksofonista. Uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića, nagrađivanoga goričkog pijanista, Lovro Merčep izvest će program pod nazivom “Umijeće transkripcije” te seminar za mlade goričke saksofoniste.

Na programu su koncerta transkripcije za sopran saksofon i klavir djela J. S. Bacha, R. Schumanna, F. Poulenca, M. Ravela i Bele Bartóka. Koncert će se održati u koncertnoj dvorani Škole u utorak, 24. siječnja u 20 sati, dok će vrata seminara biti otvorena u srijedu od 12 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

SONY DSC
Lovro Merčep na sopran saksofonu, Krešo Starčević za klavirom

Lovro Merčep (r. 1990.) magistrirao je saksofon u Zagrebu i na Konzervatoriju u Amsterdamu. Kao stipendist francuske vlade paralelno je studirao u Lyonu i u Versaillesu. Laureat je glazbenih natjecanja u Ljubljani i Novoj Gorici (Slovenija), Gapu (Francuska) te zagrebačkog natjecanja “Papandopulo”. Kao član kvarteta saksofona “Ardemus” nastupio je u Nizozemskoj, Hrvatskoj, Belgiji i Švicarskoj. Ardemus kvartet dobitnik je nagrade publike na Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016. U rujnu iste godine kvartet je pobijedio na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika „Ferdo Livadić“ u Samoboru. Kao jedan od četiri finalista prestižnog natjecanja Dutch Classical Talent za sezonu 2017/2018., kvartet će imati priliku svirati turneju po cijeloj Nizozemskoj u najvažnijim dvoranama te će gostovati na Nizozemskoj televiziji i radiju. Kvartet u Amsterdamu od studenoga prošle godine održava vlastiti koncertni ciklus.

O Velikogoričaninu Krešimiru Starčeviću već smo pisali. Diplomirao je s najboljim ocjenama klavir u Zagrebu i Beču. Prošle je godine predstavljao Hrvatsku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu. Dobitnih je brojnih državnih nagrada, a usavršavao se kod mnogih uglednih pijanista i pedagoga te nastupio na brojnim festivalima. Menadžer je i jedan od osnivača tvrtke Cristoforium Art.