Home Vijesti U Fini došao razmijeniti 38 kuna u eure, uzeli mu 15 kuna...

U Fini došao razmijeniti 38 kuna u eure, uzeli mu 15 kuna naknade

Pripazite koliko kovanica i novčanica imate

PODIJELITE

S ulaskom u 2023. godinu dočekalo nas je mnogo promjena po pitanju uvođenja eura kao službene valute. Dok je postojalo mnogo netočnih informacija u javnom prostoru, jedna je i dalje točna – do kraja godine se kune u eure mogu zamijeniti u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine. Novčanice će se moći promijeniti u HNB-u bez ograničenja, a kovanice sve do kraja 2025. godine. Pri tome se neće naplaćivati naknada.

Doduše, ako se zaputite u Finu, budite oprezni s time koliku količinu novčanica i kovanica imate. Novinar portala Mirovina.hr otišao je razmijeniti iznos od 39,05 kuna (5,18 eura) te mu je FINA za to uzela dva eura naknade (15,07 kuna) što je 38,61 posto. Razlog uzimanja naknade je taj što se ona zaračunava za količinu koja prelazi ograničenje od 100 kovanica ili 100 novčanica u iznosu od 0,01 euro, odnosno 0,08 lipa. Odnosno, ako želite izmijeniti 200 kovanica od pet lipa što je samo 10 kuna, Fina će vam za to uzeti osam kuna jer se radi o više od 100 kovanica.

Način obračuna naknada je naveden na računu koji dobijete te na web stranicama Fine. Ako želite proći jeftinije s razmjenom veće količine kovanica, posjetite Hrvatsku poštu, tamo se bez naknade može zamijeniti do 100 kovanica i novčanica, a naknada nakon toga je 1,5 posto na iznos najmanjih apoena. Bez naknade je to moguće izvršiti u HNB-u.