Home Kultura U četvrtak predstavljanje knjige Gorana Beusa Richembergha

U četvrtak predstavljanje knjige Gorana Beusa Richembergha

Riječ je o djelu "Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima" koje na oko 750 stranica predstavlja preko 2,5 tisuće Nijemaca i njemačkih potomaka

PODIJELITE

Ovog četvrtka, 16. ožujka će se u 18 sati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održati predstavljanje knjige Gorana Beusa Richembergha “Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima” u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica.

Riječ je o djelu koje na oko 750 stranica velikog formata obuhvaća 1780 biografskih jedinica odnosno leksikografskih natuknica kojima se predstavlja preko 2,5 tisuće Nijemaca i njemačkih potomaka koji su djelovali u Hrvatskoj ili su svojim opusom utjecali na procese u njoj.

O knjizi će na predstavljanju uz autora govoriti Katja Matković Mikulčić, umirovljena knjižničarka i leksikografkinja, doc. dr. sc. Boris Beck, novinar i književnik te gospodin Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice iz Osijeka.

Beus Richembergh na pripremi ovog djela radio je dva desetljeća prikupljajući građu i proučavajući različite hrvatske, austrijske, njemačke i druge izvore te preispitujući i nadopunjavajući do sada objavljene radove o brojnim pojedincima, poznat je kao jedan od osnivača i aktivist Njemačke zajednice, objašnjavaju iz Knjižnice.

Ovo je njegovo treće opsežno djelo uz djela o povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj (iz 2010.) te povijesti njemačke zajednice na području Zagreba i Zagrebačke županije (iz 2021.). “Ova knjiga čini nezaobilazno štivo za poznavanje povijesti njemačke nacionalne manjine i učinaka njezinih istaknutih pripadnika i potomaka na razvoj hrvatskoga društva. Od kulture, umjetnosti, graditeljstva, arhitekture, znanosti, medicine, veterine, ljekarništva, prosvjete, gospodarstva, politike, uprave, vjerskog života, sporta pa do samih njemačkih organizacija ali i brojnih drugih područja.”, navode iz Knjižnice.

Biografije su u najvećem broju slučajeva pisane pripovjedački i tečno, a kako sam autor kaže, među njima su i brojne životne priče koje imaju potencijal sinopsisa za filmove ili tv-serije. Knjiga je bogato ilustrirana i s oko 500 portretnih fotografija.