Home Kultura U četvrtak otvorenje Oglede festivala uz svjetski poznatog Sinišu Labrovića

U četvrtak otvorenje Oglede festivala uz svjetski poznatog Sinišu Labrovića

Donosimo čitav program za sva tri dana festivala

PODIJELITE

Za tri dana, u četvrtak, 5. listopada, u Velikoj Gorici će započeti festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi poznat pod nazivom “Oglede”. Ovaj festival okupit će umjetnike iz različitih područja, uključujući performans, vizualne umjetnosti, kazališni klaun i neverbalni teatar.

Svečano otvaranje festivala bit će obilježeno performansom svjetski poznatog umjetnika Siniše Labrovića i Ismaile Balde Kouyate pod nazivom “Drago mi je da se razumijemo”. Ovaj performans istražuje teme jezika i razumijevanja, ali i šire pitanje dolaska migranata i stranaca u Hrvatsku. Siniša Labrović izrazio je važnost teme koju će obrađivati u svom performansu, ističući da je pitanje izbjeglica i azilanata relevantno ne samo u Hrvatskoj, već i diljem EU i svijeta. Naglasio je da odbijanje čuti i vidjeti ljude koji su prisutni među nama predstavlja negiranje njihove ljudskosti i simboličko ubojstvo.

Festival će trajati do subote, 7. listopada, a događanja će se odvijati na različitim lokacijama uključujući Trg kralja Tomislava. Tijekom petka, program će se nastaviti s performansom Nikoline Majdak pod nazivom “Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta”. Festival će zaključiti splitski umjetnik Gildo Bavčević svojom akcijom ili intervencijom u javnom prostoru pod nazivom “Unutarnja kontrola”.

Osim navedenih performansa, festival će obuhvatiti i interaktivnu instalaciju pod nazivom “Boli me kuća” AMV Kolektiva, izloženu u prostoru Chop Old Housa na festivalskoj ruti, te rad pod nazivom “Spomenik odrastanju” Mateja Vukovića, vizualnog umjetnika, koji će biti izložen u Parku Plemenite općine Turopoljske. Također, festival će predstaviti i različite umjetnike izvođače, uključujući Miu Štark, Adrijanu Brčić, Paulinu Vukoj, Zoolektiv, Teatar Cirkus Punkt i Triko Cirkus Teatar (KFS Propuh).

U nastavku donosimo čitav program, nemojte propustiti Oglede:

PROGRAM OGLEDE 2023. – Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi

ČETVRTAK, 5.10.2023.

18:30 Siniša Labrović i Ismaila Balde Kouyate: „Drago mi je da se razumijemo“, performans (ispred Chop Old House)
19:00 Ismaila Balde Kouyate i Bojan Tošić, glazbena odjava

PETAK, 6.10.2023.

11:00 Nikolina Majdak: „Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta“, pokretna teretna instalacija (plato ispred Turističke zajednice i Muzeja Turopolja)
10-12 Adrijana Brčić i Paulina Vukoja: Lica Velike Gorice (Park pl. Općine Turopoljske)
18:00 Mia Štark: „Zbornik pogleda“, performans u pokretu (početak: sat na Tržnom centru)
19:00 Teatar Cirkus punkt: „Generacija X,Y,Z“, predstava (plato iza Muzeja Turopolja)

SUBOTA, 7.10.2023.

11:00 KFS Propuh i Triko Cirkus Teatar: „Oprostite, gdje je izlaz?“, ulični performans (početak: Tržni centar)
10-12 Adrijana Brčić i Paulina Vukoja: Lica Velike Gorice (Park pl. Općine Turopoljske)
18:00 Zoolektiv: „Marva express“, performans (početak: plato iza Muzeja Turopolja)
19:00 Gildo Bavčević: „Unutarnja kontrola“, performans, (početak: sat na Tržnom centru)
20:00 ZATVARANJE FESTIVALA Glazbena završnica Rafael Lasić i DJ Rabi (ispred Chop Old House)

RADOVI KOJI PRATE FESTIVAL:
Tijekom trajanja festivala u Chop Old Houseu bit će izložena interaktivna instalacija AMV Kolektiva „Boli me kuća“, a na zelenoj površini u Parku pl. Općine Turopoljske rad Mateja Vukovića „Spomenik odrastanju“