Home Izdvojeno Turopoljsko Jurjevo ove godine uz krijesove po sučijama, evo i programa

Turopoljsko Jurjevo ove godine uz krijesove po sučijama, evo i programa

Ukupno je uključeno 12 sučija, a mjesne udruge i odbori su uz paljenje krijesa organizirali i popratni program

PODIJELITE

Kako smo pisali, ove godine će se 30. jubilarno Jurjevo umjesto u dvorcu Lukavcu obilježiti programima po sučijama. Plemenita opčina turopoljska u svojim sučijama, a u suradnji s mjesnim odborima, kulturno-umjetničkim i drugim mjesnim udrugama, (su)organizira paljenje jurjevskih krijesova 22. i 23. travnja.

S obzirom na stanje dvorca Lukavec i da ga ne možemo koristiti, ove godine ćemo obilježiti Jurjevo po našim sučijama. To će izgledati tako da će se u našim sučijama paliti jurjevski krijesovi.”, govori nam Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, te dodaje kako to uključuje i lokaciju u Parku Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Ukupno je uključeno 12 sučija, a mjesne udruge i odbori su uz paljenje krijesa organizirali i popratni program. Jurjevski krijesovi će se u petak paliti u plemenitim sučijama Kobilić, Donja Lomnica, Dubranec, Velika Mlaka, Pleso i Lukavec, a u subotu će druženje biti u Hrašću, Kučama, Kurilovcu, Mraclinu, Rakitovcu te u Velikoj Gorici u parku dr. Franje Tuđmana od 19 sati.

U Kosnici će paljenje jurjevskog krijesa biti u nedjelju, kada će se okupilti šest kulturno umjetničkih društava: KUD Mičevec, KUD Sveti Andrija, KUD Čiče, KUD Bedenica, KUD Šćitarjevo, KUD Resnik te djeca udruge Turopoljska tradicija. Pjevat će se jurjevske pjesme, darivati posjetitelje grančicama, baš kako se to činilo u stara vremena. Nakon toga slijedi kulturno-umjetnički program, a organizatori će okupljenima objasniti vjerovanja predaka i jurjevske običaje. Okupljanje će biti 24. travnja u 18 sati na nogometnom igralištu u centru Kosnice.