Home Najave Turopoljska udruga skauta „Tur“: Na drugu akciju pošumljavanja pozvani i građani

Turopoljska udruga skauta „Tur“: Na drugu akciju pošumljavanja pozvani i građani

Prijavu, odnosno najavu dolaska moguće je napraviti najkasnije do četvrtka, 02. prosinca

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija

Turopoljska udruga skauta „Tur“ u subotu, 04. prosinca organizira drugu akciju pošumljavanja u Turopoljskom lugu. Organizatori pozivaju na zajedničko ekološko djelovanje, u suradnji s Hrvatskim šumama, upućuju i građanima Velike Gorice.

Projekt “Prijatelj šume” edukativno-ekološki je projekt koji Turopoljska udruga skauta “Tur” provodi uz financijsku potporu Zagrebačke županije. U okviru projekta do sada je izvedeno deset edukativnih radionica za učenike osnovnih škola na području Velike Gorice i Svetog Martina pod Okićem, a učenici velikogoričkih osnovnih škola nakon toga su, 17. studenog već odradili prvu projektom planiranu akciju pošumljavanja.

Predstojeću subotu na sadilištu pored lugarnice Čardak u Turopoljskom lugu okupit će se učenici Osnovne škole Mihaela Šiloboda i izviđači iz Svetog Martina pod Okićem te članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“, njihovi roditelji i ostali
zainteresirani građani koji žele pomoći izviđačima u provedbi ekološkog dijela ovog projekta, koji za cilj ima povećanja šumskog fonda i veću moć apsorpcije štetnih plinova iz okoliša, na širem velikogoričkom području, odnosno na području županije.

Na pošumljavanju se očekuje velik broj najavljenih sudionika, pa su organizatori predvidjeli dolazak i provedbu aktivnosti u dva termina. U 9 sati s pošumljavanjem će započeti djeca: izviđači iz Velike Gorice, Svetog Martina pod Okićem i učenici tamošnje osnovne škole te izviđači iz Siska, u okviru projekta Prijatelj prirode. Po završetku sadnje za izviđače i učenike OŠ
Mihaela Šiloboda organiziran će biti izlet s ciljem upoznavanja kulturnih znamenitosti i tradicijskog drvenog graditeljstva u Turopolju.

– Uz očekivani dolazak zainteresiranih građana do lugarnice Čardak (u neposrednoj blizini Kaznionice u Turopolju) osobnim vozilima, za one koji nemaju vlastiti prijevoz osigurat ćemo autobus koji će prema Turopoljskom lugu poći iz Velike Gorice u 9:30 sati s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici – poručuju organizatori.

Dolazak odraslih sudionika, zainteresiranih građana, prijatelja i roditelja izviđača, koji će nastaviti sadnju kada se djeca umore predviđen je oko 10 sati, kako bi se smanjio broj osoba koje će istovremeno biti na sadilištu, a u cilju smanjenja opasnosti od prijenosa koronavirusa. Pošumljavanje je planirano otprilike do 13 sati.

– Važno je napomenuti da konfiguracija terena, šumska krčevina s dubokim kolotrazima ispunjenim vodom te obrasla visokom travom nije pogodna za malu djecu, stoga sudionike molimo da ne dovode djecu mlađu od 11 godina – preporuke su organizatora.

Cilj je kroz dvije akcije pošumljavanja u Turopoljskom lugu zasaditi ukupno 2.000 sadnica mladog hrasta lužnjaka, čime će izviđači pomoći vrijednim djelatnicima i kooperantima Hrvatskih šuma u obnovi šumskog fonda. Riječ je o pomlađivanju šume na području Turopoljskog luga nakon izvršene čiste sječe po isteku
životnog vijeka stabala, koja su dala svoj maksimum u biološko-ekološkom smislu ili su oštećena utjecajem nametnika i invazivnih vrsta.

Za sudjelovanje u pošumljavanju, ističu organizatori, važno je dobro se obući: slojevito i toplo, obuti čvrstu nepromočivu obuću (gumene čizme ili gojzerice) i obuću za preobuku prije ulaska u autobus te ponijeti kišnu kabanicu, za slučaj iznenadne kiše. Organizator će za sve sudionike pripremiti alat i zaštitne rukavice. Za sve prijavljene sudionike organiziran će biti ručak i osvježenje tijekom dana.

Prijavu, odnosno najavu dolaska moguće je napraviti najkasnije do četvrtka, 02. prosinca na :

  • kontakt 091/2530-039 ili
  • e-mail adresu: alen.konjevic.vg@gmail.com