Home Kultura Turopoljska podgutnica – preteča današnje kravate

Turopoljska podgutnica – preteča današnje kravate

PODIJELITE

Vjeruje se da je taj crveni rubac na vratu turopoljskog banderijalca, vojnika iz  povijesne postrojbe Hrvatske vojske došao u Pariz i od tamo kao kravata krenuo dalje u svijet. Podgutnicu su na vrat mladića, odnosno pod gut od čega riječ i nastaje, vezale djevojke i žene pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom.

Kazo-Rubac  je simbol nastao na tkalačkom stanu u domu mladića, stvoren iz ljubavi od njegove žene ili djevojke, a poslan na put u neizvjesnost. Simbol koji je bio veza s obitelji i domovinom – kaže velikogorički kronolog Stjepan Kazimir Šipušić. Ističe kako je specifični crveni rubac prepoznat još u 16. stoljeću, a da je od njega nastao nezaobilazan modni detalj muške odjeće.

Vladimir Štarkelj-1670. godine Luj IV zapazio je turopoljski rubac kojeg je tada prihvatila i visoka moda. Muškarci su ga u izvornom obliku koristili više od dva stoljeća. 1880. godine nastala je kravata čija je pra-majka Turopoljska podgutnica – napominje Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Velike Gorice.

I doista, način vezanja rupca Parižani zovu „A la croat“ i iz njega nedvojbeno dolazi naziv kravate. Podgutnica je stoga zasluženo jedan od najvažnijih simbola turopoljskog kraja.

Kako je to nekada izgledalo i sve o Turopoljskoj podgutnici može se doznati u istoimenom kratkometražnom filmu nastalom prema scenariju Stjepana Kazimira Šipušića, a u produkciji  Maria Žileca i kuće MediaM.  Inicijator projekta bio je Vladimir Štarkelj.

PODIJELITE
Prethodni članak100 godina DVD-a Lukavec
Idući članakVGF 2012