Home Kultura Turopolje i turopoljski dijalekt u središtu HRT-ove emisije “Bilješke o jeziku”

Turopolje i turopoljski dijalekt u središtu HRT-ove emisije “Bilješke o jeziku”

O našem kraju govorili su predstavnici Ogranka Matice hrvatske, Udruge umjetnika Spark, KUD-a Dučec, OSS-a Buševec i Kluba umirovljenih učitelja KUŠ. Emisija će se prikazivati početkom rujna

PODIJELITE

Emisija o jezikoslovlju, “Bilješke o jeziku”, koju možete pratiti srijedom na trećem programu HRT-a se početkom lipnja snimala diljem Turopolja. Turopoljski dijalekt, koji objedinjuje turopoljske govore, je razlog dolaska TV ekipe pod vodstvom urednice Marije Vuković Siriščević.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici je 2014. godine uputio Ministarstvu kulture RH prijedlog da zaštiti Turopoljski dijalekt kao nematerijalno kulturno dobro, te je on od 2017. godine, kao što je poznato, na listi zaštićenih kulturnih dobara RH.

Gdje se Turopolje nalazi u geografskom smislu, kako se danas govori u Turopolju, na koji
način se čuva i njeguje ta odrednica identiteta autohtonog stanovništva – o svemu tome su govorili predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, udruge umjetnika Spark Velika Gorica, KUD-a Dučec iz Mraclina, Ogranka seljačke sloge iz Buševca i Kluba umirovljenih učitelja KUŠ Velika Gorica.

Brojne su lokacije snimljene u dva dana – od stare drvene kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, starog grada Lukavca, prekrasnih mraclinskih čardaka koji još uvijek služe svojim vlasnicima za stanovanje, tradicijske okućnice etno zadruge Buševec koju su Ogrankaši seljačke sloge Buševec također zaštitili kao kulturno dobro, šume Turopoljskog luga, drvenog mosta preko rijeke Odre, pa do Muzeja Turopolja i Turističke zajednice Grada Velike Gorice – otkrila je Ana Plehinger, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

Snimljeni materijal je za emisiju potrebno montirati, a na upit u kojem terminu će biti prikazivana na televiziji, urednica nam je kazala da to možemo očekivati početkom rujna ove godine. Preostaje nam pričekati kako bi vidjeli što je kamera zabilježila o našem turopoljskom dijalektu i dragom nam kraju, ravnom Turopolju – zaključili su iz velikogoričkog Ogranka Matice hrvatske.