Home Crna Kronika Trojica optuženi za krađu 13 automobila, prijeti im istražni zatvor

Trojica optuženi za krađu 13 automobila, prijeti im istražni zatvor

PODIJELITE
USKOK je, na temelju kaznene prijave PU karlovačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1993., 1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela krađe u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, u razdoblju od veljače 2019. do 21. rujna 2023. na području Zagreba te Karlovačke i Zagrebačke županije, povezali u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe otuđivanjem većeg broja osobnih vozila velike vrijednosti i njihovim rastavljanjem kako bi došli do dijelova potrebnih za popravljanje istovrsnih oštećenih vozila koja su potom prodavali kao i preostale dijelove s otuđenih vozila.

U sklopu tog plana, okrivljenici su obilazili javne parkirališne prostore i pronalazili osobna vozila pogodna za otuđenje. Nakon što bi pronašli takvo vozilo, II. i III. okr. su dovozili I. okr. na lokaciju te pazili na mogući nailazak policijskih službenika ili prolaznika, dok je I. okr. prikladnim predmetom nasilno otvarao vozilo te u njega stavljao posebno prilagođenu centralnu jedinicu – procesor. Potom se I. okr. s takvim vozilom udaljavao na unaprijed dogovorenu lokaciju, dok su se II. i III. okr. kretali kao prethodnica ispred otuđenog vozila.

Zatim bi rastavljali ukradena vozila i njihove dijelove ugrađivali na oštećena vozila, koja su I. i III. okr., sukladno zajedničkom dogovoru, kao oštećena unosili u Hrvatsku, a nakon popravka su ih prodavali, kao i preostale dijelove s otuđenih vozila.

Na taj način okrivljenici su otuđili najmanje trinaest osobnih vozila ukupne vrijednosti od 160.847,77 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.