Home Izdvojeno Tri priče i poplave: Fotografijama dočarali djetinjstvo u Hrvatskoj i život Velikogoričanke...

Tri priče i poplave: Fotografijama dočarali djetinjstvo u Hrvatskoj i život Velikogoričanke Sare

PODIJELITE

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica otvorena je izložba fotografija „Djetinjstvo u Hrvatskoj: Tri priče i poplave”. Fotografije djece nastale su u suradnji UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske.

DSC_0770

 

Marin Ilej iz UNICEF-a ističe da je cilj izložbe podići svijest o važnosti prava svakog djeteta na zdravo i sretno djetinjstvo.

Ilej, UNICEF

– Ovogodišnja tema i priča je osmišljena u povodu 25 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta, a glavna ideja koja priču nosi je ta da je djetinjstvo jedinstveno razdoblje u životu svih nas koje je nezamjenjivo i koje više ne možemo popraviti. Ono što ostane u djetinjstvu, zapravo to što je i pozitivno i negativno utisnuto u nas, ostaje za cijeli život – kaže Ilej.

Izložba dočarava odrastanja djece u različitim životnim uvjetima i sredinama, ukazujući na činjenicu da je svaki životni početak drukčiji te da nemaju sva djeca u Hrvatskoj jednake prilike ostvariti svoj puni potencijal. Te su prilike nekad ograničene samom životnom sredinom, nekad neprihvaćanjem različitosti i nedovoljnom podrškom društva obiteljima, nekad hirom prirode koji u nekoliko trenutaka može promijeniti živote djece i odraslih.

djeca

aa– Mi uvijek govorimo kako je djetinjstvo najljepše doba u životu čovjeka, ali dogode se takve situacije da se dječji život može u momentu promijeniti, ili bolešću ili prirodnim katastrofama, poput poplava što također možemo vidjeti na fotografijama – napominje ravnateljica velikogoričke Gradske knjižnice, Katja Matković Mikulčić.

Na izložbi su predstavljene fotografije triju autora: Vande Kljajo, Petra Fabijana i Ronalda Goršića čiji su koncepti odabrani na natječaju UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske.

DSC_0764

Goršićeve fotografije pričaju o Emi, Mariju i Goričanki Sari, djeci s teškoćama u razvoju i njihovim slobodnim aktivnostima, a posredno o poteškoćama s kojima se oni i njihove obitelji svakodnevno suočavaju.

– Fotografije su nastale na području Zagreba i Velike Gorice, točnije u Mraclinu gdje sam fotografirao vašu sugrađanku Saru. Pratio sam život troje djece kroz nekoliko mjeseci, nakon čega sam napravio jedan rezime – rekao nam je Ronald Goršić.

Fotografije Vande Kljajo pričaju o djeci na otoku Prviću, prednostima i manama života u relativno izoliranoj sredini. Petar Fabijan ovjekovječio je djelić djetinjstva djevojčice Almas iz indijske obitelji koja živi u Rijeci i njenoj integraciji u tamošnji vrtić, posredno i o uklapanju cijele obitelji u novi život u nepoznatoj zemlji.

fotke

aa– Fotoreporteri koji rade po cijeloj Hrvatskoj poznaju jako dobro svoje lokalne sredine i sposobni su ispričati ovakve priče koje su stvarne, nisu namještene niti izmišljene. Kroz te priče stvarno možete vidjeti kakvo je djetinjstvo u Hrvatskoj i to nam je jako drago – ističe član izvršnog odbora Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo.

DSC_0756

Fotografijama djece oduševljeni su mališani Dječjeg vrtića Ciciban koji su na otvaranju izložbe priredili zanimljiv program i poslali poruke o važnosti sretnog odrastanja.

– Sviđaju mi se sve fotografije i izložba mi je cool – kaže Veronika, a Lucija dodaje kako zna koja je poruka fotografija.

– Lijepe su mi fotografije jer one govore i o mom djetinjstvu i odrastanju – rekla je Lucija.

Kolarec

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec ističe kako je djetinjstvo neprocjenjivo razdoblje života svakog djeteta, na što ukazuje i izložba u Velikoj Gorici, gradu prijatelju djece.

– Ponosni smo na ovu izložbu koja govori o odrastanju djece. Grad Velika Gorica itekako brine o svojim najmlađim sugrađanima tijekom cijele godine i s pravom na ulasku u Veliku Goricu stoji ploča ‘Grad prijatelj djece’ – kazao je Kolarec.

Uz tri priče Vande Kljajo, Petra Fabijana i Ronalda Goršića, izložba donosi i UNICEF-ove fotografije djece u poplavljenim područjima Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, govoreći o djeci čiji su se životi promijenili uslijed prirodne katastrofe.

djeca

Izložba se može razgledati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice (2. kat Pučkog otvorenog učilišta) do 15. veljače.