Home Izdvojeno Treći Maraton kratkometražnih filmova

Treći Maraton kratkometražnih filmova

PODIJELITE

Treću godinu zaredom u kinodvoranama diljem Hrvatske održat će se Maraton kratkometražnih filmova, kojim se povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma. Ove godine maraton traje od 18. do 21. prosinca, odvija se u 23 kina u 19 gradova. Ulaz na sva događanja je besplatan.

U kinu Gorica u ponedjeljak, 21. prosinca, u 18 sati možete pogledati filmove iz programa Europski mali maratonci, a u 19 sati iz Hrvatskih maratonaca 1.

Ukupno će na trećem Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa. ‘Hrvatski maratonci I i II’ donose recentno nagrađivane domaće ‘kratkiše’, ‘Priče iz prirode’ donose europske naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok ‘Prvi filmovi poznatih redatelja’ donose kratkometražne naslove četiri francuska renomirana autora.

U programu ‘Hrvatski maratonci I i II’ nalazi se 11 domaćih filmova. Tu su igrani filmovi ‘Belladonna’ Dubravke Turić, nagrađena u Veneciji kao najbolji kratki film programa Horizonti, višestruko nagrađivani ‘Piknik’ Jure Pavlovića nominiran za Europsku filmsku nagradu, ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić proglašena najboljim filmom programa Kockice nedavno završenog 13. Zagreb Film Festivala, zatim ‘Da je kuća dobra i vuk bi je imao’ Hane Jušić premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, ‘Medo mali’ Igora Jelinovića, nagrađen na festivalima u Novom Sadu i Sofiji te dokumentarni film ‘Riba ribi grize rep’ Nevena Hitreca.

Animirane filmove predstavljaju također nagrađivani naslovi ‘Život s Hermanom’ H. Rottom Chintis Lundgren, ‘Vučje igre’ Jelene Oroz, ‘Simulacra’ Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, ‘Levitacija’ Marka Meštrovića te animirano eksperimentalno ostvarenje ‘Tu tamo’ Alexandera Stewarta.