Home Izdvojeno Trebate dopuniti zahtjev za legalizaciju objekta? Požurite da vam ne istekne rok!

Trebate dopuniti zahtjev za legalizaciju objekta? Požurite da vam ne istekne rok!

PODIJELITE

Upravni odjel za za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velike Gorice do sada je riješio 3500 zahtjeva za legalizaciju objekata, od ukupno 12.464 zaprimljenih. Prema registru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, 1.178 predmeta u Gorici je pravomoćno riješeno, odnosno 9,45 posto podnesenih zahtjeva.

500 PREDMETA MJESEČNO

Iako je ljeto i vrijeme godišnjih odmora, djelatnici ureda rade zadanim tempom. Pročelnica Zdenka Cvahte priča nam da mjesečno uspijevaju obraditi i stotinjak predmeta više od norme koju je zadao gradonačelnik Dražen Barišić.

Cvahte– Ured mjesečno rješava više od 500 predmeta. Gradonačelnik nam je zadao normu od minimalno 400 predmeta. Ljeto je, a mi s ritmom ne stajemo – ističe pročelnica Cvahte.

Građani, međutim, dosta ‘zavlače’ legalizaciju svog objekta. Problem uglavnom počinje nakon što dobiju rješenje za plaćanje kaznene naknade. Plaćanje odgađaju, a sve dok ne stigne uplata, resorni Ured njihov predmet drži na čekanju.

– Oni dobiju rješenje o naknadi i imaju rok za plaćanje od 45 dana. Za to im vrijeme ne možemo izdati rješenje o izvedenom stanju. Građane pozivam da kaznenu naknadu plate što ranije kako bi uspjeli dobiti potrebno rješenje – kaže Cvahte.

Kaznena naknada stoji od 500 kuna, do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o tome na kojem se području nalazi nelegalna građevina i za koju namjenu se koristi.

– Najmanja zgrada ima naknadu od 500 kuna, ali iznos ovisi o mnoštvu kriterija, tako da kaznene naknade mogu stajati i do nekoliko stotina tisuća kuna. Do sada je naplaćeno nekoliko tisuća predmeta – napominje pročelnica.

ROK OD 60 DANA

Iz Grada građane pozivaju da sami dopunjavaju zahtjeve koji su ocijenjeni kao nepotpuni. U slučaju da to sami ne učine, nadležni Upravni odjel odredit će im rok u kojem moraju dostaviti dopune. U protivnom, zahtjevi će se početi odbijati i objekt se neće moći legalizirati!

– Rok za dopunu iznosi 60 dana. U slučaju da se dopune ne dostave, isti se može odbiti. Opomene počinjemo pisati od 1. rujna – upozorila je resorna pročelnica.

Za sve nejasnoće vezane uz vaš predmet, možete se osobno obratiti Upravnom odjelu na Trgu kralja Tomislava 6, utorkom od 8 do 19, a petkom od 8 do 15 sati.