Home Zanimljivosti Treba li malu djecu voditi na groblje?

Treba li malu djecu voditi na groblje?

PODIJELITE

Smrt, odlazak najmilijih i prisjećanje može biti emotivno, ali i traumatično iskustvo. Mnogi roditelji se brinu oko toga trebaju li djecu voditi na groblje, posebice na blagdan Svih svetih kada mnoge obitelji zajednički posjećuju preminule. Takva iskustva za malu djecu mogu biti teška. Dok dio roditelja želi djetetu reći sve, mnogi se brinu da će upravo te informacije u krivo vrijeme biti traumatične. Istražili smo što kažu stručnjaci.

Istraživanja pokazuju da veći dio roditelja smatra da djeca mogu i trebaju ići na sprovode i groblja. S time je povezano i mišljenje psihijatra i autora knjige “Razgovori s djecom o životu i smrti” Daniela Oppenhiema koji smatra da je svako vrijeme dobro za otići na groblje jer djeca iz tog iskustva mogu naučiti nekoliko važnih stvari. Smatra kako će dijete tada razmišljati o voljenoj osobi, naučiti svrhu groblja, ali i na taj način znati da je preminula osoba i dalje blizu nas, a ne “nigdje”. Odlazak na groblje dobra je prilika za naučiti djecu o smrti, ali i da ona ne mora predstavljati vječan odlazak, ako i sami u to vjerujete.

Uvijek govoriti istinu?

Dio stručnjaka smatra da djetetu uvijek treba govoriti istinu jer je tuga sastavni dio života i dijete će to, ako ne odmah, s vremenom razumjeti. Dr. sc. Miranda Novak, profesorica psihologije smatra da će dijete biti više zabrinuto i zbunjeno ako vidi da su roditelji uznemireni, a ne zna iz kojeg razloga, nego da zna istinu, odnosno, da se radi o smrti.

Međutim, stručnjaci smatraju da ako je dijete inače tjeskobno, u strahu ili više plašljivo, da groblja i sprovodi možda i nisu dobra ideja. Smatra se kako bi to moglo pojačati strahove djeteta. Također roditelji trebaju uzeti u obzir da se njihove emocije lako iskazuju na djetetu, odnosno, da dijete jako dobro zna kako se osjećaju njegovi roditelji. Ako je roditelj uzrujan, nije neobično da takvo bude i dijete te da se time pojačaju potencijalni strahovi.

S obzirom na to da je smrt sastavni dio života i ne možemo je izbjeći, s djecom treba razgovarati o tome. Na svakom roditelju je da sam odluči, ovisno o ponašanju djeteta i ovisno o situaciji hoće li voditi dijete na groblje za vrijeme Svih svetih. Djeca prije svega u roditelju trebaju imati podršku i osobu koja će im odgovarati na pitanja koja su možda ponekad i vrlo teška. Jedan od načina je i da dijete samo pitate što ga zanima, a ako ga trebate voditi na groblje, da mu prije odlaska objasnite zašto se poštuje ta tradicija te iz kojeg razloga se odvija.