Home Vijesti Traže se izmjene Zakona i zabrana štraparijade, natjecanja u kojima konji povlače...

Traže se izmjene Zakona i zabrana štraparijade, natjecanja u kojima konji povlače trupce

Mučno batinjanje konja dio je redovite „pripreme” za natjecanja, govore iz Prijatelja životinja

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Udruga Prijatelji životinja izašla je u javnost s jasnim zahtjevima nakon prošlotjednog uhićenja dvojice muškaraca koji su zlostavljali konja u okolici Karlovca. Na ovaj mučni događaj se ne stišavaju brojne reakcije građana. “Iako je pretučeni konj privremeno oduzet, realna je mogućnost da će se vratiti u štalu užasa. Prijatelji životinja upozoravaju da će se svakodnevno premlaćivanje svih konja koji su u posjedu zlostavljača nastaviti.”, navode.

Dodaju i kako razlog tome dodatno šokira – takvo batinanje konja dio je redovite „pripreme” za natjecanja koja se održavaju u Hrvatskoj – štraparijada. “Konj kod Karlovca zlostavljan je zbog glupave zabave i zarade. Mlaćenje konja u štali služi tome da na natjecanjima u povlačenju teških trupaca, zvanima šlajs ili štraparijada, samo podizanje ruke izaziva uvjetovano ponašanje konja, koji u strahu od udarca povuče teški teret, koji svojom težinom premašuje njegove fizičke mogućnosti. Apsurdno je što smo još 2016. zatražili zakonsku zabranu te zlostavljačke prakse, no Ministarstvo poljoprivrede odbilo je prijedlog navodeći da je to tradicija”, pojašnjavaju u udruzi Prijatelji životinja.

Navode kako je jedino rješenje zakonska zabrana natjecanja konja u povlačenju trupaca, jer je nanošenje patnje i boli konjima koje ih prati protivno Zakonu o zaštiti životinja, kao i Kaznenom zakonu. Dodatni je argument za zabrane takvih natjecanja i neprimjereni transport koji se najviše događa ljeti što je također mučenje za životinju.

Pomalo je bizarno što za Večernji u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu kažu da nemaju saznanja o takvim natjecanjima. Vesna Tomše Đuranec, rukovoditeljica odjela za kopitare i tajnica Udruge hrvatskih uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak, izjavila je da na takvim natjecanjima nije bila, a niti nije sigurna jesu li ista uopće legalna.

Podsjećamo, takva natjecanja  se u Liču u Gorskom kotaru, u Baškim Oštarijama i drugim dijelovima Ličko-senjske županije, u Turopolju kod Velike Gorice, Bateru kod Novog Vinodolskog, te odnedavno i u Moslavini i to u Popovači.