Home Izdvojeno Tradicijska okućnica u Buševcu postala je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske

Tradicijska okućnica u Buševcu postala je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske

PODIJELITE

Stručno povjerenstvo za utvrđivanja svojstva kulturnog dobra, na osnovu predane dokumentacije “Etno zadruge Buševec”, odlučilo je da je tradicijska okućnica u Buševcu na Trgu seljačke sloge zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Okućnica se sastoji od čardaka iz 19. stoljeća, mlina, svinjca, kuružnjaka, krušne peći i bunara.

– Okućnica je formirana preseljenim objektima s obližnjih lokacija, a ima za cilj očuvanje tradicijske baštine kraja i predstavljanje ambijent u kojem je živjela višečlana obitelj zadruga. Parcele i zgrade se koriste za održavanje radionica i svečanih manifestacija temeljenim na narodnim običajima. Okućnica se visoko valorizira jer se na njoj nalazi jedan od posljednjih drvenih čardak u Buševcu. Koristit će se za rad OSS-a Buševec u svrhu kulturno-umjetničke djelatnosti te prezentacije pokretne i nepokretne te nematerijalne kulturne baštine ovog kraja – stoji, među ostalim, u obrazloženju Ministarstva kulture.

foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Čardak je građen masivnim planjkima koje su na uglu spojene tesarskim vezom. U unutrašnjosti je sagrađen tradicijski štednjak i opremljen je tradicijskim inventarom. Čardak je dislociran na prostor u blizinu škole prije nekoliko godina i već je u nekoliko navrata poslužio i kao filmski set. Posljednje filmsko ostvarenje snimano u ambijentu starog čardaka je film “Žganci” redateljice Romane Rožić i produkciji Slavica filma.

Kompletno rješenje Ministarstva kulture, koje je odluku donijelo u rujnu ove godine, možete pronaći ovdje.