Home Izdvojeno Tradicija Cvjetnice u Turopolju: Blagoslov ‘pušleka’ kao simbol predanosti Isusu Kristu

Tradicija Cvjetnice u Turopolju: Blagoslov ‘pušleka’ kao simbol predanosti Isusu Kristu

Cvjetna nedjelja označava početak Velikog tjedna

PODIJELITE
Velika Mlaka - blagoslov cvijeća na Cvjetnicu, 03. travnja 1966. foto Višnja Huzjak

Danas obilježavamo Cvjetnicu te je ovo prigoda da podsjetimo na bogatu tradiciju koja je duboko ukorijenjena u našoj lokalnoj zajednici. Ova nedjelja, poznata kao dan Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje, označava početak Velikog tjedna u kršćanskoj tradiciji.

Prema povijesnim običajima, koje su sačuvali iz Muzeja Turopolja, na Cvjetnicu su se iz svake kuće nosile u crkvu posebno isprepletene grane drenka. Rascvjetala žuta grana drijenka složila se u luk i povezala. Neki su na posvećenje nosili i imelu. Nakon posvećenja grana se zataknula u kućnu gredu i tu je stajala čitavu godinu jer se smatrala zaštitom od groma i oluje. Za vrijeme oluje domaćin bi otkinuo komadić tog drijenka i spalio ga vjerujući da time štiti kuću i imanje od groma, ispričali su nam iz Muzeja Turopolja.

Danas, s obzirom na rijetkost drenka na našem području, maslinove grančice su postale uobičajena zamjena za blagoslov. Ove godine, Velikogoričani su, primjerice, koristili maslinove grančice koje su stigle iz Dubrovnika.

Unatoč činjenici da Evanđelja govore o palminim i maslinovim grančicama, u ovom kraju takve biljke nisu prisutne. Stoga, lokalni običaj uključuje izradu “pušleka”, koji su svojevrsni aranžmani od različitog bilja, voćki i cvijeća, povezanih svilenom vrpcom ili koncem.

Cvjetnica – Velika Gorica, muškarac s drijenkom pred crkvom, ožujak 1961., foto Višnja Huzjak

Župnik Branimir Motočić ističe važnost ovog običaja, naglašavajući da slavljenje Cvjetnice i nošenje “pušleka” na blagoslov simbolizira predanost i spremnost dati svoj najbolji doprinos u životu za Isusa Krista. Ovaj običaj za cilj ima podsjećanje vjernika na važnost žrtve i posvećenosti u vjeri.