Home Izdvojeno Tko najbolje kosi doznat ćemo i ove godine na manifestaciji ”Kosci za...

Tko najbolje kosi doznat ćemo i ove godine na manifestaciji ”Kosci za kosce”

PODIJELITE

Iduće subote, 5. kolovoza, deveti put održat će se manifestacija ”Kosci za kosce” na Odranskom polju u Selcu kod Veleševca, kod lovačkog doma LD ”Patka”. Ptica kosac jedna je od najugroženijih vrsta ptica u Europi, a upravo su velika vlažna travnata polja u Općini Orle jedna od deset prirodnih europskih gnjezdilišta ove vrste. Stoga će se upravo ondje u subotu u 17 sati predstaviti rezultati istraživanja ptice kosac u Odranskom polju, prikaz košnje ručnim kosama, vožnja konjskim zapregama, a svi posjetitelji moći će se okušati u natjecanju u košnji ručnom kosom u 18.30 sati.

– Ptica kosac, specifična je po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Stoga uz zarastanje livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja. Opstanak kosca ovisi o ljudima, koscima livada. Zbog toga su kosci, i ptica i čovjek svojevrsni simbol suživota prirode i ljudi – rekli su u Javnoj Ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije koji organiziraju manifestaciju. Cilj manifestacije je očuvanje  kosca,  jedne od najugroženijih ptica Europe, ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac te edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

U sklopu manifestacije održat će se sastanak Suradničkog vijeća za područje Odranskog polja i Turopoljskog luga u Zagrebačkoj županiji. Suradničko vijeće je savjetodavno tijelo kroz čiji se rad jača uloga u planiranju i odlučivanju korisnika prostora Odranskog polja i Turopoljskog luga. Manifestaciju organizira Javna Ustanova Zeleni prsten u suradnji s Općinom Orle, KUD-om ”Veleševec”, KUD-om ”Posavec” Dubrovčak Lijevi i Topolje, LD ”Patka” Orle, Plemenitom opčinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije.