Home Izdvojeno Sveti Martin – zaštitnik vinogradara i siromaha

Sveti Martin – zaštitnik vinogradara i siromaha

PODIJELITE

‘Došel bu došel sveti Martin on ga bu krstil ja ga bum pil.’ Ovi stihovi će se često čuti u kletima Turopolja i Vukomeričkih gorica ovih dana. Martinje je dan kada se mošt „krsti“ i postaje vino.

Sveti Martin jedan je od rijetkih svetaca koji nije bio mučenik. Umro je prirodnom smrću 8.  studenog 397. godine u svojoj 81. godini  života. Pokopan je 11. studenog pa se zato na taj dan obilježava spomen na njega.
Legenda o njemu kaže da je jedne hladne studene noći, jašući na konju, sreo promrzlog prosjaka kojemu nije imao što za dati jer pri sebi nije imao hrane. Iako još nije bio kršten i nije poznavao djela milosrđa i dobrote, odlučio je skinuti svoj crveni plašt i razrezao ga napola te dao jednu polovicu promrzlom prosjaku kako bi ga ugrijao. Iste noći dok je spavao, Martinu se u snu ukazao Isus te ga usmjerio na poznati stih iz Biblije ‘Što učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste.’

vinova loza, pepelnicaMartina je to toliko dirnulo da se odlučio krstiti i živjeti u vjeri te je na kraju postao i biskup. Bio je jako uspješan u pokrštavanju i evangelizaciji. Siromasi i ljudi u nevolji jako su ga voljeli jer im je uvijek bio blizak. Baš kao naš današnji papa Franjo, i Martin se opirao crkvenom licemjerstvu te je od braće svećenika tražio da budu uzor i primjer vjernicima. Zbog toga nije bio omiljen upravo među svojom svećeničkom braćom.

Osim što je bio uspješan u pokrštavanju i evangelizaciji, Martin je bio i uspješan vinogradar. A kako je prosjak kojega je Martin spasio od smrzavanja živio na području današnje Francuske, ondje se na dan njegove smrti i u njegovo ime, nazdravljalo mladim vinom. Tako je započela tradicija da se na Martinje pije mlado vino odnosno da mošt tada postaje vino. Danas se taj običaj proširio Europom i poprimio razne oblike obilježavanja vezane za kraj u kojem se slavi.

sveti martin vino (2)U Hrvatskoj se na taj dan „krsti“ mošt koji tada postaje vino. Običaj krštenja mošta danas ima parodijske značajke, često se glumci oblače u svećenike koji tada uz šaljive stihove vrše ceremoniju prelaska mošta u vino. Uz vino, za Martinje se pripremaju i tradicionalna jela kao što je guska, a u nekim krajevima i purica s mlincima. Od slastica pripremaju se gibanica od oraha ili kolači od kestena. Martinje je ujedno i dan kada završava toplije jesensko razdoblje, ‘martinsko ljeto’ , i započinju hladni studeni dani.

I zapamtite, iako je čaša vina dobra za vaše zdravlje, dvije čaše mogu biti pogubne za vaš novčanik. Ako planirate proslaviti Martinje kojom čašicom više, osigurajte prijevoz do svoga doma.

Redakcija Kronike Velike Gorice na kraju čestita svim Martinama i Martinima sretan imendan!