Home Izdvojeno Svečana akademija i izložba u čast Franje pl. Lučića

Svečana akademija i izložba u čast Franje pl. Lučića

"Franjo pl. Lučić je bio plemenit ne samo po rodu, nego i po svojem čovještvu"

PODIJELITE

U prostorijama POUVG-a, postavljena je izložba memorablija skladatelja, orguljaša i glazbenog pedagoda Franje pl. Lučića povodom 130. obljetnice njegovog života i stvaralaštva u sklopu manifestacije Lučićevi dani. Organizaciji izložbe se pridružila i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti što svjedoči važnosti njegove ostavštine za hrvatsku povijest i glazbu.

“Tu se dogodila jedna jako važna stvar, a to su predavanja Svečane akademije u kojima smo mogli čuti jako puno podataka i svjedočanstava o Franji Lučiću, naročito svjedočanstvo Tamare Jurkić Sviben koja je govorila o Lučićevoj suradnji sa židovskom zajednicom između Dva svjetska rata”., objasnio je Dražen Kurilovčan, glazbeni skladatelj i dirigent.

Program manifestacije započeo je 28.03., Svetom misom u Crkvi NBDM, na kojoj je pjevao gradski zbor “Franjo pl. Lučić” iz Velike Gorice te se nastavio izložbom njegovih fotografija, portreta, rukom pisanih nota i dokumenata koji su preuzeti iz Muzeja Turopolja te knjiga iz fundusa Gradske knjižnice Velika Gorica.

“Do sada su se Lučećevi dani održavali isključivo uz neku okruglu brojku vezanu uz njegovu obljetnice, a zapravo jako malo znamo o tome što je Lučić ostavio u hrvatskoj kulturi i za naše Turopolje. Želio bih da ova manifestacija potakne sve nas da više o tome razmišljamo te da njegovo lik i djelo u hrvatskoj kulturi bude smješteno na zasluženo mjesto te da njegova glazba ponovno doživi svjetlo pozornica”., istaknuo je Kurilovčan.

Manifestacija Lučićevih dana se nastavila  koncertom Lučićevih solo popevki i narodnih zborova, s početkom u 19 i 30 sati, u dvorani Galženica, a svi željni lutanja, mogu to napraviti sutra, u nedjelju, 31.03., šetnjom Lučićevim stopama koja započinje u 13 sati ispred Muzeja Turopolja. Simbolična šetnja završava još jednim spektakularnim koncertom “Tragovi Turopolja u katedrali”, u Zagrebačkoj katedrali, s početkom u 19 sati navečer na kojem će Edmund Adler Borić svirati neke od najpoznatijih  Lučićevih skladbi za orgulje i druge skladbe iz Lučićeva života i umjetničkog rada.

“Još jedna veličina Lučića leži u tome što je on bio čovjek, čovjek naroda i razmišljajući danas o njemu, došla mi je jedna misao, da je Franjo pl. Lučić ne plemenit samo po rodu, nego i po svojem čovještvu. Otvorio je toliko čitaonica i na taj način toliko prosvijetlio naš turopoljski narod, pa čak i u ekonomskom smislu, otvorivši ciglanu i mnogobrojne škole,  tko to danas može. Upravo on, danas svima u Turopolju,  po svojem čovjekoljublju može biti uzor”., istaknuo je Dražen Kurilovčan.

Autor: Katarina Ježina