Home Izdvojeno Sutra uživajte u 20 novih skladbi koje slave turopoljski kraj

Sutra uživajte u 20 novih skladbi koje slave turopoljski kraj

PODIJELITE

Velikogorički festival, u nedjelju, 14. Prosinca s početkom u 20 sati u dvoranu srednjoškolskog centra dovodi brojne glazbenike i izvođače koji su u 20 novih skladbi opjevali ljepote i tradiciju Turopolja i okolice.

KAVALIRI, KVARTET GUBEC, ĆIRO, ALIBI…

Na pozornici VGF-a nastupit će neka dobropoznata imena i lica poput Zvonka Kompesa, Borisa Ćire Gašparca, Kvarteta Gubec, Kavalira, Maxa Hozića i Nataše Mirković ili Gordane Ivanjek. Tu su i nezaobilazne Jane, domaći dečki iz Mraclina; Alibi i njihovi  nasljednici Lajbeki, stižu nam „ladovci“ Dražen Kurilovčan i Dijana Banek potpomognuti ovoga puta domaćim KUD-om Nova Zora iz Lomnice. I ove godine pjevaju sestre Brabenec, velečasni Ljubo Vuković i Miroslav Živković, tu su i Željko Grozaj i Vinski brati ili Miljenko Golub,  a priliku da se po prvi puta predstave publici dobit će i neki novi izvođači i glazbenici.

KOMPES: LIJEPO JE ČUTI „KAJ“

Festival je to kojem se brojni izvođači rado vraćaju i nose samo dobra iskustva. Svjedoči tome i „festivalski veteran“ Zvonko Kompes koji prati VGF još od prvog festivala 2008. „Volim ovaj festival jer volim Turopolje, ovdje sam rođen i gdje god sam pošao uvijek bi se njemu vratio. Jako sam sretan da se VGF uspio održati. Ljepota je čuti taj naš „kaj“, to su pjesme koje imaju veliku vrijednost, koje daju identitet ovom našem zavičaju i moramo to čuvati“, kaže Kompes koji će ove godine nastupiti s Janama i pjesmom „Nigdar ni lepo“. VGF-u se rado vraća i Miroslav Živković koji će ove godine pjevati o turopoljskim gudcima, u pjesmi pod nazivom „Turopoljske violine“. „To je Festival koji pjeva za srce i dušu, a tu su glazbenici koji pjevaju sa srcem, za publiku. Bit ovog festivala nisu nagrade već publika koja voli i sluša naše pjesme i pjeva zajedno s nama. Veselim mu se“, kaže Živković. Sve izvođače će uživo pratiti festivalski orkestar sastavljen od svirača iz velikogoričkih KUD-ova i  profesionalaca. „Uz naše domaće svirače popunjavamo orkestar sa tri profesionalne violine, harmonikom, a s nama surađuju i dečki iz Siska te imamo pojačanja profesionalaca.  Orkestar odlično i profesionalno zvuči, a takav je i festival, ne možemo to polovično odraditi“, kaže umjetnički ravnatelj Festivala, Ivica Potočnik.

PJESME KOJE GOVORE O STVARNIM LJUDIMA I DOGAĐAJIMA

Posebnost VGF-a je i u tome što mnoge pjesme govore o životu, ljubavi, odnosima i ljudima koji su nekad postojali i događajima koji su se zaista zbili, priča nam Potočnik. Tako ove godine dečki Kavaliri pjevaju o banzeku, o tome kako su se nekad (a i danas) pilila drva, Tatjana Šarić oživjet će prošćenja i običaje oko prošćenja, dok primjerice Lajbeki pjevaju o tome kako tamburaši uvijek osvajaju najljepše cure. Kompozitor Zvonko Brabenec u pjesmi „Supermen“ koju izvodi kvartet Gubec vrlo vješto osuvremenjuje tradiciju; motive domaćih specijaliteta odlično je ukomponirao u jednu ljubavnu priču, priču o tome kako ljubav dolazi kroz želudac, dok je tekstopisac Tomislav Galeković-Brko i ove godine napisao pjesmu za svoje Mraclince, Alibi, a koja govori o ciganu Janku. Cigan je to koji je zaista nekad živio u Turopolju i znao ga je cijeli kraj. Brko je, priča, kako bi što bolje napisao pjesmu, razgovarao s brojnim Velikogoričanima koji su za Janka čuli ili su ga poznavali.