Home Izdvojeno Obuci ružičastu majicu, reci STOP vršnjačkom nasilju

Obuci ružičastu majicu, reci STOP vršnjačkom nasilju

Evo kako je i zašto nastao Dan ružičastih majica i kako ga sutra obilježiti....

PODIJELITE

Zadnja srijeda u veljači u Hrvatskoj se obilježava kao Dan ružičastih majica (Pink shirt day), ujedno je i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U njemu može sudjelovati svatko, a pravila su jednostavna! Ono glavno je: Obuci ružičasto!

nosi ružičastu majicu
fotkaj se s našim natpisom u znak podrške uz hashtag #NasiljePrestajeOvdje
napiši kratku pjesmicu
podijeli s nama svoju priču
organiziraj aktivnosti u svojoj školi, radnom mjestu ili na nekom drugom mjestu
postani volonter
budi ljubazan i brižan
ne budi ljut na nekoga jer biti ljut na nekoga je čisto gubljenje vremena
prijavi nasilje
budi hrabar i reci NE nasilju

Dan ružičastih majica je kao ideja nastao 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je u znak podrške svojoj majci teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. Danas je ovaj dan u Hrvatskoj potvrđen i od Hrvatskog sabora.

Problem vršnjačkog nasilja je prisutan u našem okruženju i zato moramo reagirati. Nije svatko od nas doživio nasilje, ali moramo biti svjesni da postoje oni koji jesu. Možda je to netko od naših prijatelja, braće i sestara, a možda netko za koga niti ne znamo. Pružimo im podršku zauzimanjem stava protiv nasilja. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja”, poručuju i velikogorički školarci koji će se sutra također priključiti svjetski priznatom i poznatim Danu.