Home Izdvojeno Stopirana isplata 50 tisuća mirovina

Stopirana isplata 50 tisuća mirovina

PODIJELITE

Bez mirovine za listopad moglo bi ostati oko 50.000 umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu mirovina za taj mjesec korisnicima koji nisu dostavili osobni identifikacijski broj – OIB. Riječ je o 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj.

Nedostavljanje OIB-a nije dovoljan razlog za obustavu isplate mirovine. Ne treba ljude kažnjavati. Porezna je mogla dodijeliti OIB po službenoj dužnosti – smatra Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, a prenosi Večernji.hr. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava neslužbeno se doznaje kako Zavod za mirovinsko osiguranje nije mogao od Porezne po službenoj dužnosti zatražiti OIB korisnika jer nemaju ni JMBG.

Nakon upozorenja Zavoda svega nekoliko stotina korisnika mirovina iz inozemstva OIB je dostavilo. Isto je učinilo i oko 2500 korisnika iz Hrvatske od njih 5400 koji su to trebali učiniti.

POLICIJSKA ISTRAGA

Sve to, tvrdi izvor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, otvara sumnju da su te mirovine koristili mnogi koji na to nisu imali pravo, kao i da među korisnicima ima i određen broj umrlih čije je mirovine nakon njihove smrti, a koje se isplaćuju na račune stranih banaka, podizao netko drugi. Zbog toga će se u cijelu priču uključiti i policija te DORH koji će u idućih 15 dana provjeravati što se dogodilo sa 2000 korisnika mirovina iz Hrvatske koji još nisu dostavili OIB.

Pokaže li se da je mirovine podizao netko tko na njih nije imao pravo, novac će, kažu u resornom ministarstvu, vratiti. U Ministarstvu poručuju da će se svima koji OIB dostave obustavljena mirovina isplatiti naknadno. Za one koji OIB ne dostave obustava i dalje ostaje na snazi.