Home Zanimljivosti Sretan Majčin dan!

Sretan Majčin dan!

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Danas se slavi Majčin dan u čast majki i majčinstva. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala ‘Memorial Mothers Day Meeting’. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom, nakon čega se tradicija proširila po Europi i svijetu.

KVG Izrada ukrasnih kutija Dario Drvodelić-3

Ovo je dan kada se majke i bake darivaju cvijećem, čestitkama i raznim poklonima. Ako ne znate što darovati svojoj majci, pokušajte nešto napraviti sami. Vlastiti rad i trud najbolji je poklon, a znati će ga cijeniti i vaša majka. Pokušajte joj snimiti video, odvedite ju na neko lijepo mjesto i iskoristite sunčani dan u prirodi. Pozovite cijelu obitelj i veselite se prisjećajući se dogodovština iz prošlosti dok ste još bili dijete. Ali prije svega, ne zaboravite svojim majkama čestitati njihov dan i zahvaliti na svemu što su vam pružile.