Home Izdvojeno Spisateljice iz Male Mlake i Velike Gorice osvojile ‘Turopoljsku poculicu’

Spisateljice iz Male Mlake i Velike Gorice osvojile ‘Turopoljsku poculicu’

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

”Eulalija Svilek protiv Juste Žmorc‘‘ autorice Željke Cvetković iz Male Mlake te ”Književne večeri uz petrolejku” Jasne Sršen iz Velike Gorice najbolji su radovi 8. Matičinog književnog natječaja 2016. ”Turopoljska poculica” za ‘kratku priču Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica.

Cvetković je svoje djelo napisala na kajkavskom jeziku, a Sršen na standardnom hrvatskom. Osim ta dva rada, Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Đurđa Parać i Božidar Prosenjak na čelu s predsjednicom Bernardinom Petrović odabrali su još četiri rada, dva na kajkavskom i dva na standardnom, koji su ušli u uži izbor.

Na kajkavskom to su ”Pri javnom biležniku” Đurđe Vukelić Rožić iz Ivanić-Grada i ”Pri križnemu drevu” Mirjane Pejak iz Starog Pračna kod Siska. U uži izbor ušla su i ova dva rada napisana na standardnom hrvatskom jeziku: ”Sobni susreće bojkotiranog” Miroslava Pelikana iz Zagreba i ”Djevojčica s tavana” Jasne Balaško iz Mokrica kod Oroslavja.

Na natječaj je prispjelo 25 radova. Kajkavskim jezikom napisano je sedam radova, a hrvatskim standardnim jezikom 18 radova. Zanimljivo je da autori tekstova ne dolaze samo iz Turopolja i Posavine, već ih ima i iz Primorja te iz Dalmacije. Prispjele radove predsjednik Provedbenog povjerenstva, Stjepan Rendulić i članica Gordana Vlašić predali su Prosudbenom povjerenstvu samo s naznačenom zaporkom bez imena autora.