Home Izdvojeno Solarni stadion u Velikoj Gorici proizvodit će struju i zarađivati

Solarni stadion u Velikoj Gorici proizvodit će struju i zarađivati

PODIJELITE

Još samo detalji dijele njemačku tvrtku Global Solar od ulaska na hrvatsko tržište. Pokušali su s Maksimirom, no ondje su problem bili imovinsko-pravni odnosi. Tad su se Nijemci okrenuli Velikoj Gorici, u kojoj žele pokazati da misle ozbiljno, piše 24sata.hr

– Mi bismo besplatno dobili krov na obje tribine, a investitor bi vjerojatno dobio dugoročnu koncesiju. Proizvedenu struju prodavali bi HEP-u i tako bi zarađivali – objasnio je Nenad Črnko i dodao:
– Cilj nam je u sklopu ovog projekta pokušati realizirati i naš plan o postavljanju reflektora na stadion. Jedna od opcija je da investitori u obnovljive izvore energije odrade i taj dio posla, pa im se koncesija produlji. Uspijemo li i to realizirati, ispunili bismo sve uvjete za licenciju za 1. HNL.

Taj detalj posebno je važan jer Goričani 2011. nisu ušli u najviši rang samo zbog uvjeta na stadionu, koji je sagrađen 1987., za Univerzijadu. I godinama se u njega nije ulagalo gotovo ništa. Sve do prije pet godina, kad je krenulo uređenje tribina, svlačionica, terena, atletske staze… U sve to uloženo je tri milijuna kuna, no realizacija projekta “solarni stadion” dovela bi stadion na puno višu razinu.
– Uspije li njihov projekt kod nas, vjerojatno bi s istom ponudom krenuli i na naše najveće stadione – kaže Črnko.

Na goričkom stadionu trenutačno je krov samo na sredini zapadne tribine, a istočna je do danas u formatu već gotovo zaboravljenih “tribina stajanje”.
Gorički primjer bio bi prvi stadion sa solarnim kolektorima u regiji, a nešto slično već postoji u Freiburgu i Nürnbergu. Najveći takav stadion na svijetu je u Tajvanu. Prima 50.000 ljudi.