Home Izdvojeno Šljive su odlično voće puno vitamina, evo kako ih možete iskoristiti u...

Šljive su odlično voće puno vitamina, evo kako ih možete iskoristiti u kuhinji

Ideje vam donosi velikogoričanka i blogerica Maja Derganc

PODIJELITE

Krajem ljeta i početkom jeseni, kreće nam sezona šljiva. Ovo slatko i zdravo voće puno je vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija. Šljive su odlične za probavu, te smanjuju razinu šećera u krvi.

Najbolje ih je konzumirati svježe, no ovo voće idealno je i za spravljanje zimnice te se koristi i kao slatko punjenje za odlične knedle od krumpira.

Pekmez, kašica, punjenje za knedle..

Ukoliko se odlučite ove jeseni raditi pekmez od šljiva, svakako isprobajte peći šljive u pećnici umjesto da ih kuhate. Ovaj način je puno praktičniji, nije potrebno miješanje a nema ni špricanja. Također, ukoliko imate malo djecu, na ovaj način im možete napraviti savršenu kašicu. Bitno je da su šljive dovoljno slatke i zrele, jer im onda neće trebati nikakvih dodataka, a djeci ćete moći ponuditi zdravi obrok tijekom zimskih mjeseci. Jednostavni recept za Pečeni pekmez od šljiva potražite OVDJE.

Šljive možemo iskoristiti i kao punjenje za knedle od krumpira. Ovaj mađarski desert duboko je ukorijenjen u i u hrvatsku tradiciju. Knedle sa šljivama se rade tako da se šljive stavljaju u krumpirovo tijesto od kojeg se onda rade okruglice i potom se kuhaju u vodi. Kuhane knedle zatim se stavljaju u prepržene krušne mrvice i poslužuju uz kiselo vrhnje. Detalje recepta možete pronaći OVDJE.

Navedeni recepti dio su bloga croatian-food.eu, koji je u vlasništvu velikogoričanke Maje Derganc. Svi recepti na blogu su prevedeni i na engleski jezik, kako bi se proširio njihov doseg. Ukoliko u svojoj kuharici imate obiteljski recept koji želite objavite u javnosti, pošaljite ga na e mail: info@croatian-food.eu. Osim toga, zapratite je na njenom Facebook, Instagram, Pinterest i Twitter profilu.