Home Izdvojeno SLATKO, SLAĐE Najslađi med potražite u Kravarskom

SLATKO, SLAĐE Najslađi med potražite u Kravarskom

Za vikend tamo traje Festival meda i ocjenjivanje najboljeg meda Zagrebačke županije

PODIJELITE

Pčelari iz Zagrebačke županije okupili su se ova dva dana vikenda u Kravarskom na Festivalu meda i pčelinjih proizvoda te ocjenjivanju meda domaćih proizvođača Zagrebačke županije.

„Slavimo med i domaću proizvodnju, promičemo pčelinje proizvode, naše pčelare i pčele“, govori nam jedan od glavnih organizatora Ivica Kompes, inače predsjednik pčelarske udruge Lijeska. A u Kravarskom, u društvenom domu, sve miriše na med. Tu su teglice domaćeg meda svakakvih vrsta, ali i drugi pčelinji proizvodi, vosak, matica, matična mliječ…

„Svako druženje je uvijek pun pogodak, a ono što je važno na ovakvim susretima je i prijenos znanja jer promjene u pčelarstvu su dinamične i treba uvijek biti u toku s informacijama i edukacijom“, govori nam Miroslav Antolčić, inače jedan od predavača ali i dugogodišnji velikogorički pčelar u čijoj je obitelji tradicija pčelarstva prisutna već 80 godina. „Pčela je važna za ekosustav jer oprašuje velik broj biljaka koje čovjek koristi za prehranu. Danas smo ovdje kako bi potaknuli kupce na kupnju domaćih pčelinjih proizvoda ali i kao bi mi, pčelari, izmijenili znanja i iskustva“, govori nam Antolčić.

No nije sam med ono što se nudi na štandu. Damir Mirt izrađuje košnice i prodaje. Njegov su ručni rad, malo su i skuplje, ali kvalitetne, kaže nam Damir. „Mnogim pčelarima je uvijek najbitnija cijena, a onda kvaliteta pa se zna dogoditi da kupe košnicu negdje vani, a za par mjeseci se vraćaju hrvatskom tržištu jer su slabe kvalitete“, ispričao nam je Damir.

Pčelari, ali i posjetitelji imat će prilike u dva dana poslušati i zanimljiva predavanja. Jedno od njih je o Api terapiji, odnosno zdravstvenim benefitima i važnosti pravilnog i učestalog unošenja pčelinjih proizvoda u organizam, a tu su i korisne informacije za pčelare. „Hrvatski su pčelari premalo educirani po pitanju Api terapije. Edukacija je nedostatna i nužna kako bi takvi, zdravi pčelinji proizvodi došli do krajnjeg korisnika“, ispričala nem je predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva Blažena Hegić.

A kad su u pitanju krajnji korisnici, oni bi se svakako trebali više informirati i educirati o medu i proizvodima koje konzumiraju i kupuju, jer sve je više uvoza u trgovinama koji je izgurao domaće proizvođače. „Kupci trebaju prepoznati naš domaći, hrvatski med. To je čisti med koji ima svoje porijeklo i kvalitetu“, zaključuje Kompes.