Home Izdvojeno ‘Školski rendezvous s paraolimpijcima’ u goričkoj Gimnaziji: U goste stigao Velimir Šandor

‘Školski rendezvous s paraolimpijcima’ u goričkoj Gimnaziji: U goste stigao Velimir Šandor

Ispričao je svoju priču, razmišljanja i anegdote: "Najgore je što možeš je zatvoriti se u sobu, bio osoba s invaliditetom ili ne."

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Hrvatski paraolimpijski odbor je u ožujku 2023. pokrenuo projekt ‘Školski rendezvous s paraolimpijcima’ koji će se provoditi do paraolimpijskih igara u Parizu 2024. Riječ je o predavanjima koja se održavaju u školama, a na kojima gostuju paraolimpijsci ili parasportaši. Povodom Dana osoba s invaliditetom prvo na redu je bilo gostovanje u Gimnaziji Velika Gorica, a učenicima je u goste stigao Velimir Šandor, naš paraolimpijac.

Na predavanju su sudjelovali predstavnici učenika u Vijeću učenika koje je, uz goste, za početak pozdravila Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica. Zahvalila je na gostovanju, ali i istaknula važnost ovakvih predavanja te da se nada da će predstavnici u Vijeću rado prenijeti svojim kolegama sve što su čuli. Ističe i ponos što su mogli pružiti prostor za ovakvo predavanje.

Ravnateljica Brankica Žugaj

Josipa Nuić iz Parasportskog Saveza grada Velike Gorice objasnila je malo više o projektu: “Cilj je ovog projekta promocija paraolimpijskih sportova i to među učenicima u dobi između 15 i 19 godina, uključivanje što većeg broja mladih s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti, te promjena percepcije među mladima o osobama s invaliditetom. Osim toga, cilj nam je motivirati mlade ljude pred kojima će se predavanje održati, kako bismo im na primjeru naših parasportaša pokazali da
nijedna prepreka u životu nije dovoljno velika da ju ne bismo mogli nadvladati. Trudimo se uključiti mlade s poteškoćama i invaliditetom u zajednicu, da se makne stigma i da mladi budu u direktnom kontaktu s osobama s invaliditetom koje su uspješne.”, govori.

Paraolimpijac Velimir Šandor

A onda je na red stigao Velimir Šandor koji je učenike oduševio, razveselio i dobro nasmijao. Ispričao je svoju priču od samih početaka, kakve osjećaje je imao, kako je bio pun inata, koliko se trudio i borio. “Ja dok nisam postao osoba u kolicima nisam niti znao da postoje profesionalni paraolimpijski sportovi.”, govori i ističe koliko je malo znanja o tome u javnom diskursu.

Ispričao je i neke svoje anegdote, o natjecanjima i tremi, ali i želji koja ga je navodila da ne odustane od svojih ciljeva. “Najgore je što možeš je zatvoriti se u sobu, bio osoba s invaliditetom ili ne.”, govori.

Predsjednica Vijeća učenika Paulina Šuštić

U Velikoj Gorici već godinama postoji Parasportski Savez grada Velike Gorice pod čijim okriljem se nalazi nekoliko klubova koji obuhvaćaju judo, atletiku, boćanje, plivanje, stolni tenis i univerzalnu sportsku školu za najmlađe i čija misija je imati otvorena vrata za sve osobe s invaliditetom da se uključe u sport i tako podignu kvalitetu života. Upravo zato, Velika Gorica je odabrana kao jedan od glavnih gradova u projektu gdje će se organizirati susret sa paraolimpijcima u svim srednjim školama.