Home Izdvojeno Sestre Rinčić malim koracima i dalje rade velike uspjehe

Sestre Rinčić malim koracima i dalje rade velike uspjehe

U moru tužnih vijesti, ova nam je zaista izmamila osmijeh na lice. Godinu dana nakon velike humanitarne akcije u kojoj je cijela Velika Gorica pokazala svoje veliko srce, djevojčice napreduju više nego što su to očekivale

PODIJELITE
Foto: Privatni album

Gotovo godinu dana nakon velike humanitarne akcije u koju se uključila cijela Velika Gorica, obitelj Rinčić i dalje svakodnevno radi na poboljšavanju kvalitete života njihovih kćeri. Djevojčice inače boluju od polineuropatije, oštećenja perifernih živaca zbog čega ne mogu samostalno hodati.

Lorena sada ima devet i pol godina, Iva četiri i pol, a kako nam govori njihova majka Marcela, djevojčice su u ovih godinu dana napredovale i više nego što su očekivali. Naravno, i dalje su im potrebne terapije i liječenje. “Došlo je do napretka velikog, Lorena sama na štakama napravi već pet koraka, a prije godinu dana nije mogla stajati. Iva je trenutno u gipsevima, ali prije operacije koja je bila početkom prosinca smo mogli hodati nekih 20-ak metara držeći se samo za jednu ruku. To su velike stvari.“, govori nam majka Marcela.

Kako napominje Marcela uz mnogo osmijeha, ovi pomaci samo su dio procesa, ali će ići prema dalje. Svojim napretkom oduševljene su i djevojčice koje sada vježbaju i na stepenicama koje su naknadno napravili u stanu. “Ima šest stepenica koje Lorena može proći, a nada se da će za godinu dana i sama samo sa štakama moći u školu. Ima vjeru jer svako malo napravi nešto što nije ni mislila da može.

Potiču aktivnost i samostalnost

Pomoć u terapijama i vježbama nudi im i prijateljica koja je fizioterapeut, a Iva je u prosincu odradila operaciju zbog koje sada ne ide na terapije, a tako će biti još oko osam tjedana nakon čega će ponovno krenuti na vježbe. “One bez vježbi nisu, napravili smo mini teretanu u sobi i to nismo prekidali. Čekajući operaciju nismo izlazili, nikuda ne idemo osim ono što baš moramo.

Za poticanje aktivnosti i olakšavanje kretanja, za Lorenu su naručili tricikl. Isprobala ga je od prijatelja i bila je presretna što ga može voziti, a možda će moći s njime i do škole. Majka Marcela svjesna je da će njima trebati još mnogo iako su sve samostalnije. “Rekla nam je jedna doktorica da će njima to trajati cijeli život. One kad i krenu hodati, trebat će im terapije za neko održavanje mišićne mase. Što će biti starije će biti svjesnije da i same trebaju brinuti o tome.

Račun na koji su se uplaćivala sredstva za vrijeme akcije više nije otvoren, no ako im želite pomoći, više informacija možete pronaći na njihovom Facebook profilu gdje možete pratiti njihov napredak.