Home Izdvojeno SDP Podsjetio građane na poskupljenje komunalne naknade od iduće godine

SDP Podsjetio građane na poskupljenje komunalne naknade od iduće godine

Na Gradskom vijeću su glasali protiv te odluke te smatraju da je poskupljenje od 30% ružna "čestitka" za građane

PODIJELITE

Danas se u prostorijama velikogoričkog SDP-a održala konferencija za medije na temu “Kakvu čestitku građani Velike Gorice mogu očekivati?”

Okupljenima se obratio Ivo Jelušić, objasnivši o kakvoj se to “čestitci” radi. „Vrijeme je Adventa kada si želimo sve najbolje, u tom smislu ćemo i odavde poslati svim građanima čestitku za Božić i sve najbolje u Novoj godini. Ima jedna koja građanima još nije upućena, a nju je napisao gradonačelnik i uputio Gradskom vijeću na usvajanje. Većina je tu čestitku usvojila na zadnjoj sjednici 30. studenog. Radi se o čestitci koja će doći u svaki poštanski sandučić idućeg tjedna. Po nama ona nije dobra, ali oni su tako odabrali. Radi se o Odluci o povećanju vrijednosti boda za komunalnu naknadu, povećanju komunalne naknade za 30% sa 7,6 na 10 kuna. To je odlučeno uz naše protivljenje. Svi će vlasnici nekretnine dobiti novo rješenje koje stupa na snagu 01.01.2022.“, govori Ivo Jelušić objašnjavajući što je zapravo komunalna naknada. Kako navodi, to se naziva i lokalnim porezom na nekretnine kojim se oporezuju stanovi, kuće, garaže, poslovni prostori i građevinska zemljišta. Vrijednost se određuje na temelju toga u kojoj se komunalnoj zoni nalazi nekretnina ili zemljište.

Kako dodaje, na Gradskom vijeću je rečeno da su uložena znatna sredstva u komunalnu infrastrukturu i postignut zavidan stupanj komunalnog uređenja te da je to razlog povećanja cijene. „Iz toga bi proizašlo da ne treba dizati cijenu ili da je možda čak treba smanjiti. Zbog toga je ovo obrazloženje za nasmijati se.

Podsjeća da je i prije tri godine također došlo do poskupljenja. „Od 1.1.2019. pa do sada je povećanje lokalnog poreza za komunalnu naknadu bilo s 4,96 na 10 kuna, više nego duplo. Hoće li cijena komunalne naknade značiti da će grad biti bolje i ljepše uređen? Logično bi bilo da hoće, ali ja unaprijed mogu reći da neće jer nije niti bilo bolje u posljednje tri godine. Nema razloga da vjerujem da ponovno hoće. Ovdje se očito radi o krpanju proračuna i najlakše je udariti po građanima pa da oni snose taj trošak. Postavljam pitanje građanima, je li ijedna druga uplatnica duplo poskupila? Nije. Hoće li neka druga poskupiti? Neće. Osim ove koju je odabrala HDZ-ova većina na Gradskom vijeću. Mi se tome nismo pridružili i glasali smo protiv te Odluke.“, zaključuje Jelušić i navodi kako jedina čestitka za građane koju će oni poslati je ona za sretan Božić i Novu godinu.

Podsjećamo, kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, sukladno prijedlogu Odluke, kako piše u prijedlogu Odluke, ovom bi izmjenom, koja na snagu stupa 1. siječnja, prihod od komunalne naknade bi se povećao na 52.000.000,00 kuna. Naveli su i kako će prijedlog ove Odluke ići na javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.