Home Izdvojeno Samoanci ‘Suzom za zagorske brege’ oduševili goričku publiku

Samoanci ‘Suzom za zagorske brege’ oduševili goričku publiku

PODIJELITE

Sinoć je u dvorani Gorica otvoren 15. Međunarodni festival folklora u Velikoj Gorici. Na otvorenju se plesom i pjesmom predstavile folklorne grupe iz Njemačke, Poljske, Litve, Bugarske, Makedonije i Novog Zelanda. Međunarodni festival folklora 2015 (86)

Najveća senzacija otvaranja festivala zasigurno je Klapa Samoana, koja je u Veliku Goricu došla u sklopu Multikulturalne zajednice Novog Zelanda. Klapa sastavljena od Samoanaca na tečnom hrvatskom izvela je tri skladbe. Svojom izvedbom ‘Moja posljednja i prva ljubavi’, ‘Suza za zagorske brege’ i ‘Moja vilo’ oduševili su publiku u Pučkom otvorenom učilištu.

– Nije nam bilo teško naučiti pjevati na vašem jeziku, jer uz Samoanski ili Tonganski, svi govorimo i Engleski jezik. Zapravo naši jezici imaju određenih sličnosti, na primjer slične samoglasnike. Novi Zeland je multikulturalna sredina u kojoj se njeguje suradnja između zajednica, a jedna takva je i naša suradnja s prijateljima iz Folklornog ansambla ‘Kralj Tomislav’, koji su članovi Multi kulturalne zajednice Novi Zeland. Prijateljstvo je možda najbolji način da se istraže druge kulture, ali i da se sruše zidovi nerazumijevanja koji razdvajaju različite zajednice – rekao nam je Christian Malietoa – Brown, član Samoane.Međunarodni-festival-folklora-2015-87.jpg

Festival se nastavlja danas u 20,30, natjecateljskim dijelom na kojem će svaka grupa imati sedam do devet minuta da pokaže svoju najbolju izvedbu.

– Festival je ove godine okupio izuzetno zanimljive grupe. Večeras smo im dopustili da duže nastupaju kako bi se opustili i upoznali pozornicu, a sutra kreće natjecateljski dio na kojem će morati ostaviti što bolji utisak na stručni žiri – istaknula je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turoplje.Međunarodni festival folklora 2015 (19)

PLES NA ŠTULAMA PO PRVI PUT U VELIKOJ GORICI

Večeras će u dvorani Gorica Folklorna grupa ‘Pynimelisa’ iz Litve izvesti svoj ples na štulama. Tako će Goričani ali i njihovi gosti moći na trenutak uživati u neobičnoj izvedbi Litavaca koji su našu zemlju posjetili po prvi put.

– Naši članovi izvesti će i litavski tradicionalni ples na štulama, koji zahtjeva izuzetnu spremnost i spretnost izvođača. Ples je nastao tako da su seoska djeca koja su se igrala na štulama toliko usavršila hod na njima, da su počeli izvoditi i plesove. Po prvi put smo u vašoj zemlji, a naročito nam se svidjela jadranska obala – kazao je Ričardas Bakanauskas iz Pynimelisa.

[print_gllr id=27185]