Home Izdvojeno Šahistica Marta ima osam godina, ali već je spremna za svjetsko natjecanje

Šahistica Marta ima osam godina, ali već je spremna za svjetsko natjecanje

PODIJELITE
foto: Arhiva

Na nedavno održanom šahovskom kadetskom prvenstvu Hrvatske u Splitu, osmogodišnjoj Marti Trgovac iz Turopolja za dlaku je pobjeglo prvo mjesto. Marti, međutim, zlato nije strano. Osvojila ga je još 2012. u Topuskom, također na kadetskom prvenstvu. Od tada, mlada gorička sportašica bilježi svoj streloviti šahovski uzlet.

Marta_šah

U ŠAHU OD PETE GODINE

Bila je to ljubav na prvi pogled, priča nam njezina majka Sunčica Trgovac. Dok su se ostala djeca igrala skrivača i u pijesku, Marta je djetinjstvo sve više počela provoditi uz šahovsku ploču. A cijela priča dogodila se sasvim slučajno.

– Jednom je prilikom Marta svoju stariju sestru pratila na školu šaha i slučajno ostala na nastavi. I to je bilo to. Odmah se zaljubila u šah! – naglasila je Sunčica.

Marta dobro pamti svoje prve šahovske dane. Kaže da je u tri godine puno toga naučila.

– Sjećam se da sam odmah zavoljela šah. Počela sam ga sve više igrati, a onda sam osvojila zlato u Topuskom. Volim taj sport i jednoga dana želim postati europska ili svjetska prvakinja – otkrila nam je Marta, inače članica Šahovskog kluba ‘Polet’ iz Buševca gdje pohađa i osnovnu školu.

TALENT KAKAV SE RIJETKO VIĐA

Nije joj trebalo puno vremena da strateški počne igrati šah. Ubrzo su i stariji šahisti počeli doživljavati poraze. Bez riječi su ostajali mnogi koji su je vidjeli na djelu. Iznenađen je i trener Marko Makaj. S takvim se šahovskim talentom još nije suočio.

– U tako mladoj dobi u šahu je zaista teško postići tolike rezultate, ali Marta je stvarno jako talentirana. Dosta je kreativna i jako dobro pamti, te za šahovskom pločom može lako osmisliti plan. Također ima izuzetnu moć opažanja, što je njezin ključ uspjeha – priča nam Makaj, otkrivši ipak jedan mali Martin nedostatak, ali on je privremen i isključivo vezan uz njezinu dob te sasvim očekivan.

– Marta ima samo osam godina i zbog te činjenice nedostaje joj koncentracije. Za koju godinu postat će zrelija te će imati sve preduvjete za veliki sportski uspjeh – zadovoljno će trener.

Marta_šah1

‘ŽELIM U GRUZIJU, ALI ODLUČIT ĆE POBJEDNICA’

Svoj Buševec, Turopolje i cijelu Hrvatsku, Marta će iduće godine predstavljati ili na Europskom šahovskom prvenstvu u Češkoj ili na Svjetskom prvenstvu u Gruziji, o čemu će ovisiti odluka pobjednice kadetskog prvenstva u Splitu, koja ima pravo na izbor.

– Ja bih željela radije ići u Gruziju, na Svjetsko prvenstvo, ali moram pričekati odluku protivnice – strpljiva je Marta.

Možda će se želja već iduće godine ispuniti, a mala Marta se u Turoplje vratiti kao prava svjetska šahovska prvakinja!