Home Izdvojeno Rijeka Odra tema je Matičinog četvrtka

Rijeka Odra tema je Matičinog četvrtka

PODIJELITE

Odra predstavlja vrijedan vodotok nizinskog područja središnje Hrvatske te kao pritok rijeci Savi čini okosnicu Turopoljskog kraja. Zadnjih nekoliko desetljeća, u slivu Odre, ali i u širem području došlo je do bitno povećane urbanizacije i izgradnje naselja. Postoji veliki antropogeni pritisak pogotovo na gornji tok rijeke sjeverno od odteretnog kanala Sava-Odra. Područje donjeg toka odlikuje se relativno očuvanom bioraznolikošću i prirodnim tokom rijeke te je prepoznato u europskim okvirima kao vrijedno područje i uvršteno u ekološku mrežu NATURA 2000.

odranski 01.jpg‘Rijeka Odra – vrijedan i zapostavljen ekosustav’, tema je Matičinog četvrtka, večeras u Muzeju Turopolja od 19 sati.

O Odri će govoriti Nikola Malešević i Lorena Drežanin iz Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava.

Cilj prezentacije je prikazati zanimljive činjenice o bioraznolikosti donjeg toka rijeke Odre te podsjetiti kako bi gornji tok mogao izgledati nakon revitalizacije. Revitalizacija gornjeg toka i povratak prirodnog toka unutar cijelog riječnog sustava imali bi pozitivan učinak na očuvanje bioraznolikosti i veće iskorištavanje turističkog potencijala koje ovaj kraj nedvojbeno posjeduje.