Home Izdvojeno Rezervirajte vikend za proslavu Jurjeva u Lukavcu

Rezervirajte vikend za proslavu Jurjeva u Lukavcu

Održat će se i 2. svjetsko prvenstvo u pripremi kotlovine s Tomislavom Špičekom na čelu žirija

PODIJELITE
foto: Zlatko Srbelj

Plemenita opčina Turopoljska i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju Turopoljsko Jurjevo u Lukavec gradu koje će se održati ove nedjelje, 22. travnja. U 10 sati bit će otvorena izložba konja Hrvatski posavac te 2. svjetsko prvenstvo u pripremi kotlovine s Tomislavom Špičekom na čelu žirija. Tijekom dana bit će organizirane dječje radionice, seoske igre, kulturno-folklorni program, sajam domaćih proizvoda, a posjetitelji će se moći provozati u kočijama. Izviđači će imati svoj kamp, dok će se uz domaće životinje i jurjevske običaje uprizoriti turopoljski grunt.

– Tradiciju proslave Jurjeva u čast kršćanskog mučenika Sv. Jurja, zaštitnika povijesne postrojbe Turopoljski banderij, ujedno Dan Turopoljskog banderija, Plemenita opčina organizira već 26. godinu zaredom, a i ovoga puta priprema se zanimljiv i bogat program za sve uzraste – najavio je župan POT-a , Juraj pl. Odrčić.

foto: Mario Žilec

Na tradicionalnoj manifestaciji predstavit će se i 15 povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine i Mađarske koje će turopoljskoj povijesnoj postrojbi čestitati jubilarni, 25. rođendan. Tim povodom u Lukavcu će biti postavljena i izložba “Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija”.

Središnji dio događanja bit će smotra povijesnih postrojbi u 17 sati od kojih će se dio predstaviti i svojim naoružanjem. Paljenje jurjevskog krijesa predviđeno je za 20 sati, a kraj večeri obilježit će koncert Miroslava Škore.