Home Izdvojeno Rendez-vous au cinéma u Kinu Gorica uz četiri francuska naslova

Rendez-vous au cinéma u Kinu Gorica uz četiri francuska naslova

Projekcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma su besplatne

PODIJELITE

Velikogoričko Kino se i ove godine, već tradicionalno uključio u program Rendez-vous au cinéma koji će trajati tijekom listopada, a tijekom kojeg će se prikazivati francuski filmovi.

U našem gradu se ovaj program organizira već osmi put, a cilj je prikazati odabrane naslove francuske filmske produkcije kako bi se svim filmoljupcima približila ta velika europska kinematografija. U Kinu Gorica će projekcije biti 19. i 23. listopada u večernjim terminima.

Pripremili su četiri filma, ponešto za svaku generaciju. Za djecu su pripremili fantastičnu animiranu priču Slavna invazija medvjeda na Siciliju o susretu i suživotu medvjeda i ljudi. Redatelj filma slavni je talijanski ilustrator i stripaš Lorenzo Mattotti, a nadahnuće za ovaj animirani film pronašao je u istoimenoj priči Dina Buzzatija. Film je za sve one koji vole legende i avanture. Prikazat će se u srijedu, 19. listopada u 18 sati.

U reviji francuskog filma bit će prikazan i kontroverzni erotski triler Betty Blue. Filmski je to hit iz 80-ih u kojem se pisac spetlja sa seksepilnom, psihički nestabilnom neznankom, a koji potpisuje Jean-Jacques Beineix, jedan od najznačajnijih francuskih redatelja kojeg svrstavaju u mladi postmodernizam. Prikazat će se u srijedu, 19. listopada u 20 sati.

Ljubitelji povijesnih filmova, ali i kulinarstva, moći će pogledati film Uslast čija je radnja smještena u vrijeme neposredno prije francuske revolucije, a koji govori o otvaranju prvog restorana u povijesti. Prikazat će se u nedjelju, 23. listopada u 18:30 sati.

Na programu će biti i alžirsko-francuski politički triler, naslova Z, iz 1969. godine kojeg je režirao Costa-Gavras. Scenarij su zajednički napisali Gavras i Jorge Semprún, a bio je temeljen na istoimenom romanu Vassilisa Vassilikosa. Film prezentira fiktivnu verziju događaja vezanih uz atentat na grčkog demokratskog političara Grigorisa Lambrakisa 1963. godine. Svojim satiričnim pogledom na grčku politiku, kao i crnim humorom te depresivnim završetkom, film vjerno prikazuje društveno-političku situaciju oko grčke vojne hunte tokom njezinih početaka. Prikazat će se u nedjelju, 23. listopada u 20:30 sati.

Program se organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom i Francuskim institutom u nezavisnim kinima širom Hrvatske. Ulaz na sve projekcije u okviru programa je besplatan.