Home Izdvojeno Radovi umjetnice Nikoline Car Jergović dio izložbe u Europskom domu

Radovi umjetnice Nikoline Car Jergović dio izložbe u Europskom domu

Radovi Velikogoričke umjetnice nadahnuti su prirodom, a pogledati ih možete od sutra

PODIJELITE

Sutra se u Europskom domu Zagreb otvara skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom ”Život umjetnika”. Među izlagačima je i naša sugrađanka umjetnica Nikolina Car Jergović.  Kako u predgovoru navodi Krešmira Gojanović, Nikolina Car Jergović suptilnim gestama formira magličasti ugođaj boje, prošaran cvjetnim oblicima u tonovima vode i godišnjih doba, da bi nam približila nadahnjujuću auru prirode.

Kako nastaju ideje za njene radove, objasnila je i nama: “Fascinirana prirodom koja me okružuje, volim promatrati njezine boje, oblike i njihove odnose, te način na koji se transformira kroz cikličke promjene. Crpeći inspiraciju iz tih vizualnih dojmova, ne pokušavam ih reproducirati, već stvaram apstraktne slike na procesualan način doživljavajući ih kao emocionalne interpretacije teme. Proces započinje labavim konceptom, idejom ili sjećanjem koji se razvija i ide svojim tijekom. To je intuitivan proces izgradnje slike s mnogo slojeva boja i tekstura.

Kako nam govori, vrlo joj je važno da gotova slika kod gledatelja pobudi emocije. “Svoj rad doživljavam kao introspekciju i istraživanje. Kako slika raste, veza i komunikacija
uspostavljaju se između mene i slike, i na kraju s unutarnjim ja koje slika odražava. Ono što mi se najviše sviđa kod apstrakcije je nepredvidljivost i izazov odlaska na mjesto nepoznatog.”, objašnjava.

Apstrakcijom se Nikolina bavi već dugi niz godina. Tako je 2003. godine završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, slikarski odsjek, a nakon toga i Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na kojoj je diplomirala 2013. godine. Živi i radi u Velikoj Gorici. Do sada je imala tri samostalne izložbe, nekoliko skupnih te je sudjelovala na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera u Velikoj Gorici, Zagrebu i Rijeci. Neke od njenih radova možete pronaći na njenom Instagram profilu.

Izložba “Život umjetnika” će se moći pogledati do 15. studenog u radnom vremenu Europskog doma Zagreb, svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Izložbu financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.