Home Gospodarstvo Prošla godina prijelomna za Turističku zajednicu, ostvareno 11% više noćenja

Prošla godina prijelomna za Turističku zajednicu, ostvareno 11% više noćenja

PODIJELITE

Prošle godine, prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Zagrebu, odmaralo se 14,1 milijuna gostiju, što je 8,3 posto više nego u 2014. godini. Ostvareno je 78,6 milijuna noćenja, što je 6,8 posto više nego u prethodnoj godini. Prihodi od inozemnih turista iznosili su u cijeloj godini 7 298 milijardi eura.

I Turistička zajednica Velike Gorice bilježi porast gostiju i noćenja u 2015. godini. Razgovarali smo s direktoricom TZ Velika Gorica Miladom Mesarić o turističkoj 2015. godini te o planovima za 2016.Milada-Mesaric

Što je obilježilo 2015. godinu u Turističkoj zajednici Velike Gorice?

Godina je bila prijelomna. Kao što smo za 2008. godinu govorili da je zlatna godina i preslagivali organizaciju i poslovanje za očekivane godine krize, tako možemo reći da 2015. godina Velikoj Gorici donosi nove trendove, rast prihoda poslovnih subjekata uslužnog sektora, rast broja poslovnih subjekata u turizmu, rast broja ležaja, rast novih turističkih proizvoda, pa onda posljedično i rast broja ostvarenih noćenja.

Koliko je noćenja ostvareno u 2015. godini?

U 2015. godini, 23 poslovna subjekta na području grada Velike Gorice ostvarila su 25 343 noćenja, što je 11 % više u odnosu na 2014. godinu. Taj broj noćenja ostvarilo je 17 506 gostiju, što znači da se gosti u Velikoj Gorici zadržavaju prosječno 1,45 dana. Najveći broj noćenja ostvaren je u prenoćištu Bijela ruža u centru Velike Gorice, na drugom mjestu je prenoćište Dream u Ulici Fausta Vrančića, a na trećoj je poziciji hotel Pleso****.Velika Gorica

Koliki je smještajni kapacitet u Velikoj Gorici?

U Velikoj Gorici posluje 26 poslovnih subjekata koji pružaju uslugu smještaja u ukupno 27 objekata: 1 hotel Pleso, 7 prenoćišta, 12 soba u domaćinstvu, 6 apartmana, 1 kuća za odmor.

Krajem 2015. godine otvoren je novi hotel Royal Airport s četiri zvjezdice koji svojom ponudom bitno podiže razinu kvalitete smještaja u Velikoj Gorici. Hotel još nije spreman prihvatiti prve goste, ali očekujemo da će do početka sezone biti u punoj funkciji.

U pripremi je izgradnja još jednog hotela s četiri zvjezdice na lokaciji bivše Pivnice Posavina na početku Rakarske ulice, a otvaranje je planirano u jesen 2017. godine. Najavljeno je i otvaranje dva hostela i praktično svakodnevno bilježimo upite građana na koji način mogu registrirati neki od oblika pružanja usluga smještaja gostiju.

Također, očekujemo u skoroj budućnosti izgradnju velikog hotela s kongresnim centrom u neposrednoj blizini Međunarodne zračne luke Zagreb.

Koji profil posjetitelja dolazi u Veliku Goricu?

Turistički posjeti Velikoj Gorici uglavnom su vezani za usluge Zračne luke te u strukturi domaćih i stranih gostiju imamo značajno više stranih gostiju. Kada su u pitanju izletnički posjeti na nekoliko sati onda možemo uglavnom govoriti o domaćim gostima, Zagrepčanima i stanovnicima naše Županije te susjedne Sisačko – Moslavačke.

Prvim danom siječnja 2016. uveden je novi način prijave i odjave turista. Koliko će e-visitor poboljšati praćenje stanja na turističkom polju u gradu?

Turistička zajednica grada Velike Gorice imala je informacijski sustav prijave gostiju od 2010. godine te bitnih promjena na lokalnoj razini nema. Veliki je to iskorak za cijelu Hrvatsku jer će se sada zahvaljujući jedinstvenom informacijskom sustavu e-visitor u svakom trenutku znati točan broj turista koji se nalaze u Hrvatskoj. Nećemo više čekati da se podaci ‘prikupe’ s terena i obrade. Sustav će također omogućiti analizu podataka o našim gostima i pomoći nam u kreiranju tržišno zanimljivijih turističkih proizvoda.fa-turoplje-krijes-jurjevo-park-f-tudmana-1-5.jpgŠto će Velika Gorica dobiti otvorenjem Centra za posjetitelje?

Izgradnjom Centra za posjetitelje Velika Gorica će ostvariti ciljeve bitne za razvoj turizma: snažna potpora lokalnim poduzetnicima u turističkom sektoru, adresiranje geografske raspršenosti ponude, njegovanje kulture življenja turopoljskog kraja i promocija kulturnog turizma i cikloturizma. Izgradnjom Centra za posjetitelje započet će proces revitalizacije kulturne i povijesne jezgre grada Velike Gorice.

Koji su turistički aduti Velike Gorice?

Iako u ovom trenutku govorimo o slabosti zbog geografski raspršene turističke ponude, onog trenutka kada tu ponudu povežemo biciklističkim stazama i osmišljenim turističkim rutama, veliko ekološki očuvano područje Turopolja od preko 500 kvadratnih kilometara postaje naš značajan adut. Izuzetno je važno bogatstvo materijalne i nematerijalne kulturne baštine Turopolja, a izgradnja novog terminala Međunarodne zračne luke i njen kontinuirani razvoj okosnica je svih turističkih planova Velike Gorice.Gastro-Turopolja-2014-zrak1.jpg

Koji su planovi TZVG za 2016. godinu i koji se projekti planiraju?

Turistička zajednica će u 2016. godini nastaviti sa svim manifestacijama koje je do sada radila, bit ćemo podrška svim drugim organizatorima manifestacija, tiskat ćemo i dalje naše brošure koje svi rado nose na svoja putovanja, bit ćemo aktivni na vlastitim mrežnim stranica i društvenim mrežama, ali glavni projekt planiran za 2016. godinu je izgradnja Centra za posjetitelje i preseljenje Turističke zajednice u vlastiti prostor.